Китайски учени доказаха, че прането на ръка на изкуствени тъкани

...
Китайски учени доказаха, че прането на ръка на изкуствени тъкани
Коментари Харесай

Прането на ръка освобождава много по-малко микрофибри

Китайски учени потвърдиха, че прането на ръка на изкуствени тъкани освобождава доста по-малко микрофибри, в сравнение с с машина, заяви Сайънс дейли.

Известно е, че при пране на полиестер и найлон се освобождават доста микроскопични частици, които замърсяват околната среда и водите. Изследвани са количествата, освобождавани от другите тъкани, само че множеството изследвания са правени с перални машини. Специалистите от Природонаучната фондация на провинция Чжъцзян, Китайската прородонаучна фондация и университета в Ханчжоу са изследвали два вида тъкани - от 100 % полиестер и 95 % полиестер плюс 5 % спандекс при пране на ръка спрямо машинно пране. 

Резултатите им демонстрират, че замърсяването на водата с микропластмаса при пране на ръка е доста по-малко.

Например 100 % полиестерен плат освобождава приблизително 1853 частици при ръчно пране при 23 723 с машина.

Теглото на частиците е над пет пъти повече при пране с машина, в сравнение с ръка. 

Власинките при пране на ръка са по-дълги. Накисването на облеклата, по-голямото количество прахуляк и потреблението на дъска за по-добър резултат усилват освобождаваните частици, само че те отново не доближават количеството, особено за пералните машини.

Температурата, типът на препарата, времето за пране и количеството употребена вода не се отразяват значимо върху количеството освобождавана микропластмаса при пране на ръка. 

Резултатите могат да оказват помощ да бъдат открити източниците на замърсяване на околната среда с пластмаса и могат да дадат насоки за по-екологични способи за пране. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР