Китайски учен твърди, че е участвал в създаването на първите

...
Китайски учен твърди, че е участвал в създаването на първите
Коментари Харесай

Учени създадоха първите генно редактирани бебета

Китайски академик твърди, че е взел участие в основаването на първите генно редактирани бебета - близначки, чиято ДНК е изменена, тъй че да се предава на поколенията, заяви Асошиейтед прес.
Ако това е правилно, ще е огромен скок за науката и етиката.
Американски академик също сподели, че е взел участие в създаването в Китай. Подобни опити обаче са неразрешени в Съединени американски щати, точно тъй като ДНК измененията могат да бъдат предадени на поколенията, а и съществува риск да бъдат наранени други гени.
Много експерти мислят, че методът е прекомерно рисков. Някои порицаха труда като опит с хора.
Хе Джанкуей от Южния научно-технологичен институт в Шънджън, който е учил в американските университети Райс и Станфорд, сподели, че е трансформирал ембрионите на няколко двойки, подложили се на репродуктивно лекуване. Досега е имало една бременност с такива ембриони.
Целта не е била да бъде предотвратена наследствена болест, а да бъде изработен опит бебетата да придобият устойчивост към болест с вируса ХИВ.
Потвърждение на изказванията на Хе няма. Статия за създаването му не е оповестена в научно списание, за което методът да бъде тестван от експерти. Хе описа върху какво работи в Хонконг на уредниците на конференция по генно редактиране, която ще стартира на следващия ден, а преди този момент в извънредно изявление пред Асошиейтед прес.
Много учени порицаха начинанието като опит с хора, който не е оневинен морално. Известният генетик от Харвард Джордж Чърч обаче го отбрани, тъй като ХИВ и СПИН са "основна и възходяща опасност за човешкото здраве ".
От няколко години съществува относително елементарен способ за редактиране на гени - КРИСПР-кас9. Той се употребява върху хора неотдавна за лекуване на съдбовни заболявания, като направените промени остават единствено за този човек. При редактирането на сперма, яйцеклетка или ембрион обаче измененията могат да бъдат наследени.
Китайският академик сподели, че първо е тествал метода с мишки, маймуни и човешки ембриони в лаборатория и е кандидатствал за патенти. Той е избрал да редактира гена CCR5 за ХИВ, тъй като СПИН е огромен проблем в Китай.
Всички мъже, взели участие в опита, са били инфектирани с ХИВ, само че дамите са били здрави. Генното редактиране обаче не е целяло да предотврати дребния риск от предаване на вируса, тъй като това към този момент се реализира с обичайната медицина. Хе е предложил на двойките късмет да имат дете, което да бъде защитено от тяхната орис.
Генното редактиране е направено по време на оплождане ин витро. Когато ембрионите са били на 3 до 5 дни, са тествани дали са с редактирани гени. Двойките са можели да изберат дали да употребяват редактиран ембрион или елементарен. Редактирани са 16 от 22 ембриона, а от тях 11 са употребявани за имплантиране на шест дами, преди да бъде реализирано забременяването с близначките.
Изследванията демонстрират, че едното момиченце има две копия на променения ген, а другото единствено едно. Данни да са повредени други гени няма. Липсата на гена CCR5 обаче е причина за поява на други болести, да вземем за пример западнонилска тресчица, или индивидът да почине от грип.
Използването на ембриона със единствено едно копие на редактирания ген за експертите е доказателство, че "главната цел е била да бъде тествано редактирането, а не да бъде избягната заболяването ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР