Китайски служители и експерти заклеймиха САЩ за техния остарял конфронтационен

...
Китайски служители и експерти заклеймиха САЩ за техния остарял конфронтационен
Коментари Харесай

Global Times: Байдън разгръща Студена война срещу Китай и Русия

Китайски чиновници и специалисти жигосаха Съединени американски щати за техния „ стар конфронтационен нрав “ и раздуването на „ външна опасност “, с цел да отклонят вниманието от вътрешните проблеми, и приканиха Вашингтон да следва правилата на спокойно общуване и взаимноизгодно съдействие, откакто администрацията на Байдън назова Китай „ най- значимо геополитическо предизвикателство на Америка “ в първата си публична тактика за национална сигурност, заяви Global Times на 13 октомври.

„ Непопулярно и неконструктивно е да се придържаме към манталитета на Студената война с нулева сума и да играем геополитически спорове и съперничества сред огромни сили като Китай и Съединените щати “, сподели представителят на китайското външно министерство Мао Нинг на брифинг за пресата на 13 октомври.

Тя сподели, че като най-голямата разрастваща се и развита страна, Китай и Съединените щати имат отговорност да пазят международния мир и непоклатимост и да предизвикват икономическия разцвет и развиване. С

АЩ би трябвало да следват правилото на взаимно почитание, спокойно общуване и взаимноизгодно съдействие, да изпълнят уговорката на президента Байдън за „ петте Не-та “ и да работят с Китай за връщане на китайско-американските връзки към пътя на здравословно и стабилно развиване, сподели Мао.

Очертаната тактика за национална сигурност на администрацията на Байдън акцентира значимостта на алианса в конкуренцията с Китай и сдържането на Русия през идното „ сериозно десетилетие “, до момента в който отчетът лицемерно твърди, че Вашингтон не желае светът да се разбие на „ твърди блокове “ и не желаят " нова студена война ".

Русия е разказана като „ непосредствена опасност “, която би трябвало да бъде сдържана, до момента в който Китай е разпознат като „ единствения съперник на Съединени американски щати “ с „ желанието и силата да промени света “. Според статистиката думи като Русия и съветски се появяват 83 пъти, до момента в който думи, свързани с Китай, в това число " Китай ", КНР и китайски, се появяват 60 пъти в отчета от 48 страници.

В отчета се показва още, че Съединени американски щати остават ангажирани с политиката за един Китай, само че поддържат „ самозащитата “ на остров Тайван. Твърди се също, че администрацията на Байдън ще даде приоритет на вътрешния индустриален и високотехнологичен бранш, ще укрепи съюзите и ще влага в укрепването на своите военни сили.

Китайски специалисти споделиха, че тактиката за национална сигурност на администрацията на Байдън главно продължава позицията във връзка с Китай от ерата на Тръмп и е по-скоро резюме на дейностите и желанията на Съединени американски щати.

Стратегията допуска, че Съединени американски щати главно имат три цели, които желаят да реализират в бъдеще: ограничение на високотехнологичното развиване на Китай; лимитират въздействието на Китай, поощряване на идеологически съюзи и попречване на необятното самопризнание на триумфа на китайската система в целия свят; и също по този начин да се извършат спомагателни провокации над Тайван, с цел да примами Китай в капан, споделиха специалисти.

Експертът по интернационалните връзки и теоретичен помощник на Китайската академия на обществените науки Лу Сян сподели пред Global Times, че до момента в който тактиката за национална сигурност съдържа доста празна изразителност, тя е обгърната в мощно възприятие на борба. Бъдещата вероятност за китайско-американските връзки може да не е оптимистична и борбата може да бъде дълга и горчива, сподели той.

В Стратегията администрацията на Байдън твърди, че най-неотложното стратегическо предизвикателство идва от „ силите, които комбинират властническо ръководство с ревизионистка външна политика “, представяйки Вашингтон като стремящ се към „ свободен, отворен, проспериращ и сигурен свят “.

Възприемайки опълчването сред " народна власт " и " авторитаризъм " като огромно несъгласие, Съединени американски щати на процедура опровергаха личното си изказване, че не се стремят към Студена война в същия отчет.

„ Това е вид на „ конфликта на цивилизациите “. Това допуска, че Съединени американски щати се пробват да потвърдят, че институциите и системите, които пазят, към момента работят и даже са универсални “, сподели Лу.

Повече от две трети от американците имат вяра, че тяхната " народна власт " е застрашена от колапс, съгласно изследване на публичното мнение от август на университета Куинипак. Анкета на ABC NewsWashington Post през януари демонстрира, че единствено 20% от интервюираните споделят, че са доста уверени в изборната система. Що се отнася до „ какво може да се направи, с цел да се възвърне доверието в системата “, специалисти споделиха пред ABC News, че пътят напред е „ неразбираем “ и „ доста сложен “.

Администрацията на Байдън в този момент натъртва на „ народна власт против автокрация “ като едва завоалирана „ декларация на Студената война “, както и на политическите мерки вкъщи: активизиране на поддръжници, заклеймяване на противниците като антидемократични и нелиберални.

Според репортаж на New York Times тактиката на Джо Байдън е забележителна с това, че заличава разликата сред вътрешна и външна политика.

Лю Уейдон, помощник в Института за американски проучвания към Китайската академия за обществени науки, сподели пред Global Times, че с наближаването на междинните избори през ноември отчетът акцентира „ външните закани “ и нападателния отговор на администрацията на Байдън, който има за цел да събере повече гласове.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР