Китайски петролен танкер е бил атакуван край Йемен с балистични

...
Китайски петролен танкер е бил атакуван край Йемен с балистични
Коментари Харесай

Китайски танкер е поразен от ракета на хутите

Китайски петролен танкер е бил нападнат край Йемен с балистични ракети, изстреляни от бунтовниците хути, оповестиха американските военни, представени Агенция Франс Прес.
Плаващият под панамски байрак, притежаван и ръководен от Китай, танкер Huang Pu е подал сигнал за злополучие, само че не е изискал помощ, съобщи Централното командване на Съединени американски щати (CENTCOM) в обществената мрежа X.
Не се оповестява за жертви. Плавателният съд е възобновил курса си.

Подкрепяните от Иран бунтовници, които управляват по-голямата част от крайбрежието на Червено море в Йемен, нанесоха десетки удари с ракети и дронове по корабоплаването през последните четири месеца - дейности, които съгласно тях са в символ на взаимност с палестинците в Газа.

CENTCOM и Центърът за морските търговски интервенции на Обединеното кралство UKMTO обявиха, че на борда на кораба е избухнал пожар, само че той е бил сподавен в границите на 30 минути.

По-късно уебсайтът за следене Marinetraffic сподели, че корабът е излязъл от Червено море в Аденския залив и се е насочил към идващото си пристанище, което съгласно организацията за морска сигурност " Амбри " е Ню Мангалор в Индия.

Хутите са изстреляли четири противокорабни балистични ракети в Червено море покрай Huang Pu, преди петата да порази кораба.

" Хутите са атакували MV Huang, макар че преди този момент са декларирали, че няма да атакуват китайски кораби ", се споделя в известието на CENTCOM.

Според " Амбри " " регистрационните данни на танкера, в това число името и оператора, са били изменени през февруари 2024 година ".

Той е бил регистриран през 2019 година от английската компания Union Maritime Ltd., а различен кораб, обвързван със същата компания, преди този момент е бил обект на офанзива от страна на хутите.

Бунтовниците се заканиха да нападат израелски, английски и американски кораби, както и плавателни съдове, насочващи се към израелски пристанища, нарушавайки трафика по жизненоважния търговски маршрут.

Съединените щати, които управляват интернационалната коалиция, предопределена да пази корабоплаването в Червено море, нанасят удари по цели на хутите в Йемен от средата на януари.

CENTCOM заяви, че след нападението против Huang Pu американските сили са унищожили шест безпилотни летателни апарата, изстреляни от хутите. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР