Китайски наблюдател от Хонконг намери европейски документ - вик за

...
Китайски наблюдател от Хонконг намери европейски документ - вик за
Коментари Харесай

Европа плаче, но продължава да гризе кактуса: САЩ превръщат ЕС в нищо

Китайски наблюдаващ от Хонконг откри европейски документ - зов за това по какъв начин Съединени американски щати унищожават Европа радикално. Унищожават я като съперник, като нещо независимо в международната стопанска система... Изобщо, трансформират я в нищо.

И май работата на колумниста – Алекс Ло от “Саут Чайна Морнинг Пост ” – е да разяснява по някакъв метод тази обстановка, да добави нещо свое. Но Алекс, човек с изострен език и очевиден родолюбец на Китай във всеки смисъл, не прави нищо от това в тази ситуация - той просто цитира откритието си с горест. Той се отклонява от рецензиране. От друга страна, какво да каже.

Той цитира отчет, оповестен от Европейския съвет за външни връзки, озаглавен „ Изкуството на васализацията: по какъв начин съветската война в Украйна трансформира трансатлантическите връзки “. Това е спорен документ, т.е. показва много крайни отзиви, само че да не забравяме, че организацията е повече от сериозна. В нея влизат някогашни и сегашни външни министри, водещи държавни чиновници, депутати. И всички те с мъка четат този и други документи за това по какъв начин се сринаха фантазиите на европейците да основат цъфтяща градина на своя субконтинент, където Америка да е единствено злорад посетител.

Защо китайците се интересуват от тази история? Ето за какво. Откъс от отчета: „ По време на Студената война Европа беше центърът на конкуренцията на суперсили. Сега Вашингтон чака Европейски Съюз и Англия да следват китайската тактика на Америка, а Съединени американски щати ще употребяват своето водачество, с цел да подсигуряват, че това ще се случи. “ Докладът назовава това развой на васализация на Европа.

Изглежда, че следим всичко това и без отчети: Европа (особено нейната основна мощ Германия) плаче и гризе кактуса, въвлечена в спор с Китай и Русия, унищожавайки икономическата и всякаква друга самостоятелност в този развой. Но това, което може би не знаехме, бяха някои цифри. През 2008 година Европейски Съюз, който включва Англия, беше най-голямата групова стопанска система в света, генерирайки 16,2 трилиона $ годишен Брутният вътрешен продукт спрямо 14,7 трилиона $ на Съединени американски щати. А в този момент съотношението: 19,8 трилиона против 25 в Съединени американски щати.

Може би някой си спомня какъв възторг имаше в Европа за появяването на еврото като опция на $. Но в случай че през 2010 година до 39% от транзакциите в света са били осъществени в евро, през днешния ден единствено 31%.

И в края на краищата европейските водачи са наясно какво се случва, само че не могат да кажат нищо, отбелязва отчетът: тъй като Украйна им е в главата, няма време за диалози за друго. Икономиката на континента изпадна в криза заради това и оттук насетне само ще се утежнява.

Защо това интересува Китай? Ами тъй като Пекин, сходно на Русия през предходните десетилетия, би желал да види в Европа опция на американския курс на угнетяване на световния съперник. Пример за това е неотдавнашното пътешестване на китайския министър председател Ли Цян до няколко европейски страни. Но тази вяра е слаба: Съединените щати съумяват да смажат двама съперници по едно и също време - и Китай, и Европа. Въпреки че може да се планува, че водачите в Пекин ще продължат да се пробват да спрат Европа от самоубийство и ще проявят доста типично китайско самообладание по пътя.

Защо това интересува Русия? Включително и тъй като е потребно да разберем, че в този момент не сме Студена война номер две. Тогава европейците бяха основен участник в това, те се състезаваха със Съюз на съветските социалистически републики и неговите съдружници, пробвайки се да трансфорат Съединени американски щати в собствен мощен гръб, в инструмент за тяхна поддръжка. Но на напред във времето към момента беше концепцията за основаване на мощна световна мощ, способна без значение да играе на висотата на международната политика, наедно с всички останали или даже да управлява Съединени американски щати.

Сега нещата се утежняват, тъй като рисковете са по-големи. Европа, притисната в ъгъла, Европа с отслабваща стопанска система и с неспособност да се направи нещо по въпроса - ето нещо, което рано или късно някак си ще експлодира, ще се разпадне, рухна. Но ние не знаем по какъв начин, тъй като самите европейци не знаят. И не е ясно какъв брой време ще им отнеме да включат инстинкта за самозапазване, в случай че въобще го включат. Да ги заплашваме ли с нуклеарна бомба, както вършат нашите най-хубави специалисти по Европа? Може би опасността ще проработи.

Но по-скоро по-нататъшното развиване на събитията тук ще зависи от света, който е незападен и затова свободен да избира личната си орис.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР