Китайски лекар, който е бил сред първите, предупредили за появата

...
Китайски лекар, който е бил сред първите, предупредили за появата
Коментари Харесай

Един от китайските лекари, сигнализирали първи за новия коронавирус, почина от болестта

Китайски доктор, който е бил измежду първите, предизвестили за появяването на новия ковид, за което е бил охулен за " разпространение на клюки ", е умрял от заболяването, заяви Ройтерс, като се базира на болничното заведение, в която е работил лекарят.

Ли Вънлян, офталмолог в болница в Ухан, е бил един от осмината, порицани от полицията предишния месец за разпространение на " противозаконна и погрешна " информация за ковид.

Според болничното заведение Ли е умрял в 2,58 часа локално време в петък.

34-годишният доктор е съобщил в здравна група в китайската обществена мрежа WeChat, че седем случая на Тежък изострен респираторен синдром (ТОРС) доказано са свързани с пазар на морска храна в Ухан, за който се счита, че е източникът на вируса. Той е разгласил резултати от тест, които удостоверяват " сходен на ТОРС " ковид в проба на пациент.

На 1 февруари Ли заяви, че той самият е дал позитивна проба за новия ковид.

На 3 януари полицията в Ухан е изпратила писмо до Ли, в което го предизвестява, че " нарушава съществено публичния ред " с изявленията си в УиЧат. От него е било поискано да подпише декларация, че ще приключи неотложно това държание, като в противоположен случай ще бъде изправен пред престъпни обвинявания.

Междувременно Смъртните случаи от ковид в Китай доближиха до 636, откакто в четвъртък бяха регистрирани още 73 умряли от болестта, заяви през днешния ден националната здравна комисия на страната, съобщи Ройтерс.

Само в централната провинция Хубей, откъдето стартира епидемията, смъртните случаи в четвъртък са били 69, а в провинциалния административен център Ухан - 64.

В цялостен Китай са били открити 3143 нови инфектирани, с което общият брой на инфектираните от новия ковид в страната доближава до 31 161, осведоми Българска телеграфна агенция.

В четвъртък Англия, Германия и Италия оповестиха за нови случаи, с които общият брой на доказаните носители на вируса в Европа доближи до 31, заяви Асошиейтед прес.

Агенцията обобщава, че в международен мащаб доказаните случаи на болестта надвишават 31400. Освен в континентален Китай, болестта е открито в Хонконг - 22 случая (1 починал), в Макао - 10 случая, Япония - 86, Сингапур - 30, Тайланд - 25, Южна Корея - 24, Австралия - 14, Германия - 13, Съединени американски щати - 12, Тайван - 16, Малайзия - 14, Виетнам - 12, Франция - 6, Обединените арабски емирства - 5, Канада - 4, Индия - 3, Филипините - 3 (1 починал), Русия - 2, Италия - 3, Англия - 3, Белгия, Непал, Шри Ланка, Швеция, Испания, Камбоджа и Финландия - по 1.

Тази заран министерството на опазването на здравето на Япония заяви, че пневмония, породена от новия ковид, е открита при още 41 пасажери на круизния транспортен съд " Даймънд Принсес ", който от 3 февруари се намира край пристанището Йокохама, заяви ТАСС. Общият брой на доказаните случаи на кораба е 61.

Пентагонът ще даде на американското министерство на опазването на здравето 11 военни бази наоколо до съществени летища, в които пасажери ще бъдат поставяни при потребност под карантина. Такива зони ще бъдат обособени край летищата в Хонолулу, Чикаго, Лос Анджелис, Сан Франциско, Атланта, Ню Йорк, Сиатъл, Далас, Ню Джърси и Детройт.

Асошиейтед прес заяви, че стотици американци, евакуирани от Китай, ще бъдат сложени под карантина във военни бази в Небраска и Тексас. Около 70 души ще бъдат под карантина в подготвителна база на Националната армия в Омаха, Небраска. Военновъздушна база в Сан Антонио, Тексас, чака към 250 души да дойдат от Китай още в петък.

Посланикът на Англия в Пекин Барбара Удуърд е уверила китайския заместник-министър на външните работи Цин Ган, че Обединеното кралство не има намерение да вкарва ограничавания за влизането на китайски жители в страната, заяви ТАСС.

Цин Ган е провел среща и с италианския дипломат Лука Ферари. След срещата китайският заместник-министър съобщи, че Италия е склонна да позволи осъществяването на избрани полети сред двете страни, откакто прекъсна въздушните известия през предишния месец, заяви Ройтерс.

Всички товарни гранични пунктове сред съветския Далечен изток и Китай са отворени за транспорт на артикули, заяви през днешния ден заместник-ръководителят на съветската федерална митническа работа Владимир Ивин, заяви ТАСС.

UPDATE: Various media outlets in China have reported on Feb 6 that Li Wenliang has died of coronavirus pic.twitter.com/E6sbJzVbTO

— NowThis (@nowthisnews) February 6, 2020
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР