Китайски компании, някои от които, свързани с властите в Пекин,

...
Китайски компании, някои от които, свързани с властите в Пекин,
Коментари Харесай

Китайски компании доставят оръжия и оборудване на Русия, твърди Политико

Китайски компании, някои от които, свързани с управляващите в Пекин, са изпращали на съветски компании оръжия и съоръжение, които могат да се употребяват за военни цели, написа интернационалното издание.

Според информация от платформата за митнически данни Import Genius доставките са осъществени сред юни и декември 2022 година и са включвали 1000 карабини, елементи за дронове и бронежилетки.

Това е първо удостоверение, че Китай изпраща оръжия и бронежилетки на съветски компании. Освен това, съгласно обявата Китай продължава да доставя на Русия безпилотни самолети и елементи за тях, макар че интернационалните наказания не разрешават това.

Разследването на " Политико " идва броени дни преди в Москва от 20 до 22 март. Според известието на Кремъл двамата с Владимир Путин ще обсъдят " въпроси за по-нататъшното развиване на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимоотношение сред Русия и Китай ".

Китай обмисля доставка на дронове, артилерия и муниции за Русия, оповестиха Си Ен Ен и " Уол стрийт джърнъл " на 25 февруари, базирайки се на източници, осведомени с американското разузнаване. Пекин обаче отхвърля да има проекти да доставя оръжие на Москва.
 Китайската карабина CQ-A.
Според данните, оповестени от " Политико " една от най-големите китайски отбранителни компании - China North Industries Group Corporation Limited , е изпратила карабини CQ-A през юни 2022 година на съветската компания Tekhkrim, която работи с съветската войска. Карабините CQ-A са нелицензирано копие на американските военни карабини M16, само че в митническите данни са обозначени като " цивилен ловни пушки ".

В края на 2022 година съветските субекти са получили и 12 доставки на части за дронове от китайски компании и над 12 тона китайски бронежилетки, които са минали през Турция.

Компанията Da-Jiang Innovations Science & Technology Co (DJI), да вземем за пример, е изпратила акумулатори и камери за дронове през Обединените арабски емирства на дребен съветски дистрибутор през ноември и декември 2022 година DJI е под наказания на Министерството на финансите на Съединени американски щати от 2021 година за това, че дава на китайската страна дронове за наблюдаване на уйгурското малцинство в западния район Синдзян.

В допълнение към дроновете, Русия от месеци разчита на други страни, в това число Китай, за навигационно съоръжение, сателитни изображения, съставни елементи за транспортни средства и други първични материали, с цел да подкрепи нашествието си в Украйна, която продължава към този момент втора година.

Западните наказания ограничиха опциите за достави в Русия, само че тя към момента разчита на " другарски " страни, които не съблюдават глобите, като Китай или страните от Персийския залив.

" Някои търговски артикули, като безпилотни самолети или даже микрочипове, биха могли да бъдат приспособени. Те могат да се трансформират от елементарен цивилен артикул в гибелен и боен артикул ", споделя пред " Политико " Сам Бендет , старши теоретичен помощник в Центъра за Военноморските разбори във Вашингтон.

Той отбелязва, че изделията с двойна приложимост могат да оказват помощ на Русия да получи предимство на бойното поле.

Си Ен Ен за китайски безпилотен аероплан Mugin-5, свален със пукотевица от автомат АК-47 от украински бойци. Този транспортен дрон до неотдавна е бил наличен за продажба на цена до 15 000 $ на китайски уеб сайтове, в това число Alibaba и Taobao.

От компанията производител Mugin Limited са удостоверили пред Си Ен Ен, че това е техен летателен уред, определяйки свалянето му като " трагичен случай ".

В предходно изказване, оповестено на уеб страницата им на 2 март, от компанията " осъждат " потреблението на продуктите им по време на военни дейности и настояват, че са прекратили продажбата на артикули за Русия или Украйна от началото на войната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР