Китайски изследователи са разработили нов тип електронна кожа (e-skin), която

...
Китайски изследователи са разработили нов тип електронна кожа (e-skin), която
Коментари Харесай

Китайски учени разработиха електронна кожа, която ще даде на роботите усещане за допир

Китайски откриватели са създали нов вид електронна кожа (e-skin), която разрешава на роботите да направляват в заобикалящата ги среда посредством допиране в тъмното, когато видимостта е лимитирана.

Електронната кожа е във формата на гел и имитира свойствата на човешката кожа. Материалът също по този начин е в положение да открива промени в температурата и налягането, като в допълнение усъвършенства действието си.

Основна компликация в развиването на електронната кожа от дълго време е неналичието на подобаващи композити както с физикохимични, по този начин и със сензорни свойства като човешката кожа. Екипът от откриватели от Югоизточния университет в град Нанкин, провинция Дзянсу, е намерил решението. Новата електронна кожа е протеинов материал въз основата на естествена коприна с добавени наноматериали, чувствителни към тласъци от околната среда.

Новият материал има всички мечтани физикохимични свойства, сходни на човешката кожа, като еластичност, дарба за самолечение, слаба киселинност и антибактериални функционалности. Материалът усеща температурата на околната среда, налягането и влажността, сподели Дуан Шъншун, член на изследователския екип. " Електронната кожа даже се лекува сама ", добави той.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР