Китайски изследователи разработиха модел на изкуствен интелект, за да прогнозират

...
Китайски изследователи разработиха модел на изкуствен интелект, за да прогнозират
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ще прогнозира развитието на природния феномен Ел Ниньо

Китайски откриватели създадоха модел на изкуствен интелект, с цел да предвиждат развиването и характерностите на тихоокеанския естествен феномен Ел Ниньо, заяви Синхуа и Българска телеграфна агенция.

Учените имат вяра, че Ел Ниньо в централната част на Тихия океан може да окаже широкообхватно влияние върху световния климат и по тази причина точните прогнози са от решаващо значение за понижаване на рисковете.

Въз основа на технологии, свързани с конволюционната невронна мрежа, откриватели от Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките създадоха модел за прогнозиране на пространствения модел на температурните аномалии на морската повърхнина в елементи от Тихия океан.

„ Това изследване показва капацитета на изкуствения разсъдък за възстановяване на прогнозите за значими климатични събития като Ел Ниньо, които могат да имат опустошителни резултат върху целия свят “, сподели създателят на проучването Хуан Пин.

Според изследването моделът на изкуствения разсъдък превъзхожда обичайните динамични модели по акуратност, изключително при прогнозирането на температурните аномалии на морската повърхнина.

Проучването също по този начин демонстрира, че хибриден модел, който съчетава прогнози както от модела на изкуствения разсъдък, по този начин и от динамичните модели, евентуално има още по-висока акуратност при разбора на феномена Ел Ниньо.

Изследователският екип възнамерява също да употребява логаритмите на надълбоко образование, с цел да разшири приложението на моделите на изкуствен интелект в сезонното прогнозиране на климата, за даване на по-ранни и по-точни предизвестия за значими метеорологични събития.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР