Китайски и американски инженери се научиха как да превръщат морската

...
Китайски и американски инженери се научиха как да превръщат морската
Коментари Харесай

Нова опреснителна система осигурява питейна вода, по-евтина от тази от чешмата

Китайски и американски инженери се научиха по какъв начин да трансформират морската вода в питейна благодарение на изцяло пасивно устройство, захранвано със слънчева сила. Новата система за обезсоляване е с размерите на куфарче и може да създава 4-6 литра питейна вода на час, като за първи път цената на обезсолената вода е по-ниска от тази на водата от чешмата.

Новата система е с максимален потенциал от всички пасивни устройства за обезсоляване. Според изчисленията на инженерите от Масачузетския софтуерен институт и Шанхайския университет по превоз устройството с размери на куфарче може да създава 4-6 литра питейна вода на час и да работи няколко години, преди да се наложи замяна на частите. При такава успеваемост цената на питейната вода се оказва по-ниска от тази на водата от чешмата, написа изданието MIT News.

„ За първи път водата, получена посредством слънчева светлина, е даже по-евтина от чешмяната вода “, споделя Джан Ленан от Масачузетския софтуерен институт, един от създателите на изобретението.

Джан и сътрудниците му употребяват за основа предходния си план, който се състои от голям брой пластове и степени. Всяка степен съдържа изпарител и кондензатор, които употребяват слънчевата топлота за пасивното обособяване на солта от водата. Дизайнът, който изобретателите са тествали на покрива на университетския кампус, дейно е преобразувал в пара благодарение на слънчевата сила, която по-късно е била кондензирана в питейна вода. Въпреки това, в границите на няколко дни солните кристали запушват системата. В действителния живот сходно устройство би трябвало непрекъснато да се почиства или да се сменят съставените елементи му, което доста усилва цената на питейната вода.

В най-новата версия инженерите са постигнали както висока продуктивност, по този начин и висока степен на обезсоляване, което значи, че системата може да създава питейна вода бързо и надеждно за дълъг интервал от време. Ключовата иновация е комбинацията от многостепенна изпарителна и кондензаторна система с циркулация на вода и сол на всеки стадий.

Циркулациите, които откривателите ползват в системата, са идентични с термохалинната спогодба в океана – събитие, което разрешава на водата да се движи въз основа на разликите в температурата и солеността. Когато морската вода е изложена на въздействието на въздуха, слънчевата светлина кара водата да се изпарява. По-плътната вода с по-високо наличие на сол се стреми да потъне надолу. Инженерите повтарят същото, само че в доста по-малък мащаб.

Въпреки голямото количество вода на Земята, единствено дребна част от нея е годна за пиянство. Недостигът на питейна вода е един от най-острите проблеми на човечеството. Инженери от Калтех също са създали нова система, която получава чиста вода от два разнообразни източника – денем тя пречиства нечиста вода, а през нощта събира капчици мъгла. Но описаното нагоре устройство е доста по-ефективно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР