Китайски археолози са открили селище на повече от 3000 години.

...
Китайски археолози са открили селище на повече от 3000 години.
Коментари Харесай

В Китай откриха руини на селище, съществувало преди повече от 3000 години

Китайски археолози са разкрили населено място на повече от 3000 години .

Руините на селището са открити в днешното село Чжаояо покрай град Уан в провинция Хъбей в Северен Китай. Селището е заемало повърхност от към 220 000 квадратни метра . То е зародило в средата на интервала Шан (1600-1046 година пр.н.е.).

Археолозите са разкрили пътища, пещи за изпичане на керамика, канали на водни пътища и руини на къщи. Сред разкопките има също керамични съдове, фиби за коса, издълбани от кост, и части от черупки на костенурки, употребявани за гадаене.

Установено е, че всяка от къщите е имала вътрешна отоплителна система, наподобяваща обичайния китайски кан - издигната платформа, през която е минавал комин. В доста селски домове каните и през днешния ден заместват леглото.

Селището може да е било център на племе или на антично царство , счита Уей Шугуана, началник на отдела за археологически проучвания на династиите Шан и Джоу в Института за културни полезности и археология в провинция Хъбей.

Според археолога разположението на селището се отличава с рационалност, а отоплителната система може да помогне на откривателите да добият визия за климата в Северен Китай през онази ера.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР