Китайски агенти са увеличили усилията си да повлияят на администрацията

...
Коментари Харесай

Китай засилва влиянието си върху екипа на Байдън, твърди разузнавач |

Китайски сътрудници са нараснали напъните си да повлияят на администрацията на новоизбрания президент на Съединени американски щати Джо Байдън, съобщи върховен представител на американското разузнаване, представен от Би Би Си. 

" Китайците са се фокусирали и върху хора, близки до екипа на Байдън ", каза Уилям Еванина от службата на шефа на националното разузнаване. 

Еванина разгласи, че Китай се е опитал да се намеси и в американските старания за разработка на ваксина против ковид и неотдавнашните избори в Съединени американски щати. 

Междувременно Джон Демърс, отговарящ за националната сигурност в Министерството на правораздаването съобщи, че над 1000 китайски сътрудници са напуснали Съединени американски щати след началото на дейното гонене на кражбите на технологии. Това станало след започването на серия от следствия за промишлен и софтуерен шпионаж против китайски сътрудници.

Властите в Съединени американски щати считат, че откривателите, за които приказва Демърс, са свързани китайската войска. Те напуснали Съединени американски щати след изявленията на ФБР в над 20 града и затварянето на китайското консулство в Хюстън през юли.

Взаимоотношенията сред Китай и Съединени американски щати удариха дъното след наложения закон за националната сигурност на полуавтономния регион Хонконг. Съединени американски щати уведомиха публично Хонконг, че приключват краткотрайно или за непрекъснато действието на три двустранни спогодби.

Допреди този закон Съединени американски щати третираха Хонконг като територия със специфичен статут - процедура, останала още от времето, когато Хонконг е бил английска колония. Специалният статут дава на Хонконг по-благоприятни условия за търговия. Този статут обаче се афишира всяка година при изискване, че територията има задоволително автономност от Китай. Ако статутът не бъде заверен, американският Конгрес може да отхвърли специфичните търговски връзки. Това значи, че изискванията ще се изравнят с тези за Китай, което, от своя страна, би заплашило търговията сред Хонконг и Съединени американски щати за милиарди долари и би могло да разубеди вложителите в бъдеще.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР