Китайската сонда Тянвън-1“, която се намира в орбитата около Марс

...
Китайската сонда Тянвън-1“, която се намира в орбитата около Марс
Коментари Харесай

Китайската сонда „Тянвън-1“ изпрати призрачно красиви снимки от Червената планета

Китайската сонда „ Тянвън-1 “, която се намира в орбитата към Марс към този момент близо 2 месеца, се приготвя за своето кацане на повърхността на планетата през май.

Тя обаче не стои със „ скръстени ръце “. „ Тянвън-1 “ изследва планетата, ревизира деликатно определеното за кацане място и в това време – изпраща невероятни нови фотоси на нашия прашен планетарен другар.

На 16 и 18 март галактическият уред направи две панорамни фотографии със своята камера със междинна резолюция на Марс, погледнат от неговата по-далечна страна (със слънцето зад планетата) – на разстояние от към 11 000 км.

Източник: CNSA

От тази отдалеченост характерностите на повърхността са ясно забележими – от другите цветови оттенъци по лицето на Марс до бледите и мъгливи очертания, представляващи тънката, само че прашна деликатна атмосфера, обвила планетата.

Марс е най-посещаваната планета в Слънчевата система. Все още обаче продължаваме да не знаем много неща за нея. В момента цели 8 орбитални апарата работят към нея (включително „ Тянвън-1 “ и „ Хоуп “ на Обединеното арабско емирство, който дойде през февруари тази година), както и два марсохода и един спускаем модул. Ето за какво съвсем всеки ден човечеството прави нови открития за този извънземен свят.

„ Тянвън-1 “ включва спускаем модул и марсоход, които би трябвало да кацнат в Utopia Planitia в границите на кратера Утопия в северното полукълбо на Марс. Това е голяма низина, формирана от застинала лава, под която са  открити огромни количества лед. Учените имат вяра, че в миналото, преди Марс да изгуби течната си вода по повърхността, тук е имало огромен океан.

Китайската национална галактическа администрация има вяра, че изследването на този район може да хвърли повече светлина върху мистериозната история на планетата.

Все още не е избрана точна дата за кацането. То обаче е планувано за средата на май, споделя Чи Ванг от Китайската академия на науките.

Веднъж щом марсоходът се приземи, орбиталният уред ще продължи да кръжи към планетата и да прави спомагателни наблюдения. Той ще извършва ролята на информационен медиатор сред Земята и Марс.

Можем единствено да се надяваме, че през идните години ще продължим да виждаме сходни невероятни фотографии.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР