Китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding вдигна днес флага на

...
Китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding вдигна днес флага на
Коментари Харесай

Параходство БМФ се сдоби с втория си 45 500-тонен моторен кораб

Китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding подвигна през днешния ден флага на втория 45 500-тонен моторен транспортен съд за транспорт на насипни товари, поръчан от българската компания „ Параходство Български морски флот “ АД („ Параходство БМФ “).

Ванг Сиаоийнг, зам.-генерален шеф в направление „ Кредитиране “ на EXIM BANK OF CHINA, даде на новопостроения кораб името „ Миджур “ и му пожела сполучливо корабоплаване. Тържеството в китайската корабостроителница е едно от значимите инициативи, с които Китай и България означават 70-та годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни. Сред формалните лица на събитието бяха зам.-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Велик Занчев, изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Китайската национална република, ръководителят на Надзорния съвет на българската компания Кирил Домусчиев и брат му Георги Домусчиев, член на Надзорния съвет, както и к.д.п. Александър Калчев, изпълнителен шеф на „ Параходство БМФ “ АД, оповестява economic.bg.

Първи капитан на кораба е к.д.п. Мариян Йотов, а първи основен монтьор – инж. Цветан Цанов. „ Миджур “ е вторият след „ Плана “ кораб от плана Bluetech 45. Третият транспортен съд от серията ще носи името „ Бузлуджа “. Той бе заложен на 29 юли 2019 година – безусловно ден преди повдигането на флага на „ Плана “ в същата китайска корабостроителница, и спуснат на вода на 23 септември 2019 година

„ Параходство БМФ “ АД ще попълни флота си с общо шест кораба от плана Bluetech 45, като при всички ще бъде спазена традицията бълкерите да носят имената на български планини и планински върхове.

„ Миджур “ е трети транспортен съд с това име в историята на компанията. Първият беше с товароподемност 15 270 т и е издигнат в Белгия през 1957 година Той е в употреба до 1980 година Вторият е с товароподемност 21 547 т и е издигнат във Варна през 1992 година Любопитното е, че и вторият „ Миджур “ е от серия с преден транспортен съд „ Плана “. В употреба е до 2016 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР