Китайската компания NIO представи своя флагмански електромобил ET9 с 5

...
Китайската компания NIO представи своя флагмански електромобил ET9 с 5
Коментари Харесай

NIO ET9 само за 5 минути на зарядните станции с мощност 600 kW се зарежда за пробег от 255 километра

Китайската компания NIO показа своя флагмански електрически автомобил ET9 с 5 nm процесор, патентована батерия, три лидара и усъвършенствано интензивно окачване. Собствената тягова батерия е с потенциал 120 kWh и единствено за пет минути може да бъде заредена за изминаване на 255 км. Автомобилът е оборудван с два електродвигателя от разнообразни видове с обща мощ 520 kW или 697 к.с. Превозното средство ще бъде пуснато в продажба през първото тримесечие на 2025 година, а цените му стартират от 112 800 $.

Разработената от NIO архитектура на задвижването употребява напрежение от 925 V. Това разрешава оптимален ток на зареждане до 765 A и мощ на зарядната станция до 600 kW. Капацитетът на общоприетата тягова батерия е 120 kWh. Благодарение на високото бордово напрежение единствено за пет минути може да се добави пробег от 255 км. NIO също по този начин показа ново потомство автоматизирани станции за експресна промяна на тяговите акумулаторни блокове, които са съвместими освен със личните им коли, само че и с електрическите коли на други компании, които са сключили съглашение с NIO, като Changan и Geely. Автоматичната промяна на батериите в новите станции лишава 22% по-малко време. NIO има намерение през идната година да конфигурира 1 000 станции за експресна промяна на акумулатори и 20 000 станции за зареждане.

За ET9 са създадени нови цилиндрични акумулаторни кафези с размер 46105, които са със същия диаметър като промотираните кафези на Tesla с размер 4680, само че са с 25 мм по-дълги. Тези кафези имат висока компактност на предпазване на сила от 292Wh/kg и доста ниско вътрешно противодействие. Те са формирани от композиция от никел, кобалт и манган. По време на конференцията не беше упомената полутвърдотелната батерия WeLion с потенциал 150 kWh, с която NIO ET7 измина 1044 км. Може би тази алтернатива ще бъде налична, когато ET9 се появи на пазара през 2025 година Също по този начин тази батерия не се продава, само че се предлага на абонаментен принцип за лизинг.

NIO ET9 ще бъде оборудван с два електромотора от разнообразни видове. Отпред има несинхронизиран мотор с мощ 180 kW, а откъм гърба – синхронен мотор с непрекъснати магнити с мощ 340 kW. Общата мощ на мотора е 520 kW или 697 к.с.

И още NIO е създала процесора NX9031 въз основата на усъвършенствана 5nm технология. Той ще се употребява в суперкомпютърната платформа ADAM 2.0 на борда на електрическия автомобил ET9. Процесорът работи взаимно с чипа Qualcomm 8295, с цел да обезпечи висока продуктивност. Автомобилът употребява датчици от последващо потомство Aquila 2.0 и операционната система SkyOS за култивиране на данните. Огледалата за назад виждане са сменени с камери, а на покрива има три лидара. Като цяло NIO ET9 употребява повече от 100 патентовани софтуерни решения.

Интериорната архитектура на NIO ET9 изначално е насочена към комфорта на пътуващите откъм гърба, които могат да бъдат единствено двама. Салонът е разграничен на две елементи от надлъжна подпора, а в задната част има маси и ледник. На разположение на пасажерите откъм гърба са и два екрана с диагонал на екрана от 14,5 инча всеки. Допълнителен осеминчов сензорен екран е ситуиран на централната подпора. Облегалките на задните седалки могат да се накланят до 45 градуса за по-голям комфорт при дълги пътувания.

NIO ET9 разполага с усъвършенстваната система за окачване Sky Ride, която включва интензивно хидравлично окачване и плъзгащи се задни колела, които могат да се завъртат до 8,3 градуса. Размерите на автомобила са 5324×2016×1620 мм, а междуосието е 3250 мм. Моделът е оборудван с 23-инчови елементарни джанти с закрепени главини, сходни на тези, употребявани от Rolls-Royce. Капакът на багажника на този седан с фастбек профил е екипиран с деен спойлер. Подробности за динамичните характерности не се оповестяват.

Моделът ET9 е наличен за предварителна поръчка на цена 112 800 $. Доставките ще стартират през първото тримесечие на 2025 година Миналата седмица NIO, която продължава да е на загуба, си обезпечи инвестиция от 2,2 милиарда $, като в същото време даде 20,1% от акциите си на арабския капиталов фонд CYVN Holdings, основан в ОАЕ. Компанията възнамерява да показа на пазара 159 000 електрическия автомобил през тази година, което е много под първичната ѝ цел от 250 000 единици. NIO също по този начин възнамерява да редуцира 10% от чиновниците си, с цел да понижи разноските.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР