Китайската компания Huawei планира да произвежда електромобили под собствен бранд

Китайската компания Huawei планира да произвежда електромобили под собствен бранд ...

Huawei работи по собствени електромобили?


Китайската компания Huawei планира да произвежда електромобили под собствен бранд и ще пусне няколко модела тази година, твърдят четирима източници на Ройтерс. Това се случва в момент, в който най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, който е засегнат от санкциите на Съединените щати, се насочва към стратегическа промяна, предава Ройтерс.

Huawei Technologies води преговори с държавната Changan Automobile и други производители на коли с идеята да използва техните заводи за производството на своите електромобили, твърдят двама източници, запознати с въпроса.

По думите на един от тях, както и на трето лице, което е наясно със случая, Huawei същевременно преговаря с подкрепената от Пекин BluePark New Energy Technology на BAIC Group за производството на електромобилите.

Планът предвещава потенциалнa голяма промяна в посоката на развитие на Huawei след близо две години под американски санкции, които ограничиха достъпа ѝ до ключовите вериги на доставки и я принудиха да продаде част от бизнеса си със смартфони.Още по темата

Huawei бе поставена в черния търговски списък от администрацията на Доналд Тръмп заради опасения за националната сигурност. Тогава бяха ограничени доставките на американски технологии и чипове към Huawei. Фирмата многократно е отричала да върши нещо неправомерно. Много представители на индустрията не очакват ситуацията да се промени под уравлението на новия държавен глава Джо Байдън.

Говорител на Huawei отрича компанията да планира проектирането на електромобили или производството на коли с марката Huawei.

Според трима източници Huawei е започнала проект за проектиране на електромобилна вътрешно нивои се е свързала с доставчици в Китай, а целта ѝ е да започне проекта още тази година.

Ричард Ю, ръководителят на бизнеса на Huawei с потребителски устройства, който помогна на компанията да се превърне в един от най-големите производители на смартфони в света, ще насочи фокуса си към електромобилите, допълва един от източниците. Електромобилите ще бъдат насочени към масовия пазар, посочва друг източник.

Всички източници са пожелали да останат анонимни.

Changan, която произвежда автомобили с Ford Motor, отказва коментар по случая. BAIC BluePark не е отговорила на многократните запитвания.

Източник: investor.bg