Китайската компания Huawei отчете рязък спад на приходите през първото

...
Китайската компания Huawei отчете рязък спад на приходите през първото
Коментари Харесай

Huawei се готви за нова трудна година

Китайската компания Huawei регистрира внезапен спад на приходите през първото тримесечие, в резултат на американските наказания, които са дали отражение върху бизнеса й, съобщи Си Ен Би Си.

Приходите на компанията са се свили до 152,2 милиарда китайски юана (23,5 милиарда долара) за тримесечието, приключило на 31 март, като това съставлява спад от 16,5% в съпоставяне със същия интервал на миналата година. Това е второ следващо тримесечие, в което Huawei записва по-ниски доходи.

Резултатът се дължи главно на компликациите на компанията в бизнеса с потребителска електроника, в който влизат смарт телефоните и другите устройства. Компанията няма да достъп до услугите на Гугъл за Android от 2019 година насам, когато тя за първи път стана обект на наказания от Вашингтон. Доставките на смарт телефони на Huawei се сринаха с 41% през четвъртото тримесечие на 2020 година Компанията също по този начин продаде бюджетната си марка Honor на консорциум от вложители.

Американски наказания

През 2019 година Huawei поапдна в черния търговски лист на Съединени американски щати, което ограничи достъпа и до американски технологии. През 2020 година Вашингтон предприе още една стъпка против компанията, ограничавайки достъпа й до чипове.

„ 2021 година ще бъде още една сложна година за нас, само че също по този начин и година, в която тактиката ни за нашето бъдещо развиване ще стартира да придобива форма “, разяснява ротационният ръководител на Huawei Ерик Сю.

„ Благодарим на нашите клиенти и сътрудници за продължаващото им доверие. Пред каквито и провокации да се надигнем, ние ще продължим да поддържаме нашата бизнес резистентност. Не просто с цел да оцелеем, а с цел да го създадем по резистентен метод “.

Пренасочване към програмен продукт

От Huawei означиха, че през първото тримесечие в действителност са съумели да усилят маржа на облагата си с към 3,8 процентни пункта на годишна основа до 11,1%. Това се дължи в известна степен на 600-те млн. $, които Huawei е получила от патентни заплащания.

През март Huawei разгласи, че ще стартира да изисква заплащане на такси за потреблението на нейни патентовани 5G технологии. Компанипта има хиляди регистрирани патентни фамилии за 5G и се надява, че тази част от бизнеса може да й донесе нов поток от доходи.

В началото на седмицата Huawei заяви, че ще усили вложенията си в програмен продукт с вярата, че този й бизнес ще придобие по-голям  дял в общия микс от приходите на компанията. Компанията влага от ден на ден старания в области като облачни калкулации и интелигентните коли.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР