Китайската компания BYD е най-големият производител на електромобили в Китай,

...
Китайската компания BYD е най-големият производител на електромобили в Китай,
Коментари Харесай

Китайската компания BYD влезе в топ 10 на най-големите производители на автомобили в света

Китайската компания BYD е най-големият производител на електрически автомобили в Китай, както и най-големият производител на хибриди и електрически автомобили в света, само че до момента изглеждаше по-бледо на фона на обичайните производители на коли, като едвам в края на последната половина на годината стигна до десето място в листата на международните водачи. Успехът на китайските производители на коли към този момент не се дефинира единствено от вътрешния пазар, защото износът на коли от Китай е повишен със 76% през последната половина на годината.

МястоКомпанияЯнуари-Юни 2023, продажби в милиони1Toyota group5.41 2Volkswagen group4.373Hyundai/Kia3.654Renault/Nissan/Mitsubishi3.25Stellantis3.26GM2.967Ford group2.178Honda1.849Suzuki1.5210BYD1.25Източник: MarkLines, данни за производителите на коли

По данни на Nikkei Asian Review през първата половина на тази година китайските производители на коли и електрически автомобили са доставили отвън страната 2,14 милиона единици, измежду които BYD, който е изнесъл над 80 000 хибрида и електрическия автомобил. В допълнение към прилежащите азиатски страни, доставките на BYD за съветския пазар също се усилиха, защото преразпределението му беше провокирано от напускането на американски и европейски снабдители и производители.

По данни на MarkLines доставките на коли BYD за международния пазар са се нараснали с 96% на годишна база до 1,25 милиона единици през първите 6 месеца на тази година, което слага компанията за първи път в топ 10 на международния пазар. Забележително е, че през 2022 година BYD се класира едвам на 16-то място, а през 2021 година даже не беше в топ 20. BYD съумя да укрепи пазарната си позиция като усили продажбите както на скъпи, по този начин и на по-достъпни електрически коли и плъг-ин хибриди. От предходната година компанията не създава коли с мотори с вътрешно горене.

Други китайски производители на коли също съумяха да се приближат до топ 10: Geely се класира на 13-то място, следвана от Changan и Chery на 17-то място, като всички те са нараснали продажбите си с десетки проценти.

Ако се върнем на BYD, съгласно анализаторите от MarkLines компанията е водещ снабдител на хибриди и електрически автомобили на 14 от най-големите районни пазари на планетата. Tesla към момента е на второ място, а Volkswagen се намира на трето място с огромно закъснение, макар че държи постоянна трета позиция в международен мащаб. Между другото, китайският пазар е доста по-голям за Volkswagen, в сравнение с за Toyota. Първият получава до 30% от приходите си в КНР, до момента в който вторият съвсем на половина по-малко.

Toyota оглавяваше листата 4 години поред, само че в изискванията на пандемията от COVID-19 японската корпорация не успяваше да усили продажбите си. През последната половина на годината тя съумя да увеличи индикатора с 5%, само че продажбите на китайския пазар спаднаха с 3%. Ако в световен мащаб Volkswagen съумя да усили размера на продажбите с 13% до 4,37 милиона единици в края на първото полугодие, то в Китай компанията продаде с 1% по-малко коли, в сравнение с година по-рано – към 1,45 милиона единици. Като изключим Honda, 20-те най-големи производители на коли в света съумяха да усилят размера на продажбите си през тази година спрямо предходната.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР