Китайската икономика е нараснала с 2,3% през 2020 г. сочат

...
Китайската икономика е нараснала с 2,3% през 2020 г. сочат
Коментари Харесай

Китайската икономика отчита ръст от 2,3% за 2020 г.

Китайската стопанска система е повишена с 2,3% през 2020 година сочат данните на Национално статистическо бюро, съобщи Си Ен Би Си. Това е най-бавното движение за на напредък за последните 44 години.

Брутният вътрешен артикул на страната е повишен с 6,5% на годишна база през четвъртото тримесечие на предходната година. Тези резултати са по-добри от предстоящите от анализаторите.

Китайските консуматори обаче са останали внимателни в харчовете, като през 2020 година продажбите на дребно са се свили с 3,9%. През последното тримесечие те са нарастнали с 4,6% в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

Силен напредък обаче се следи при онлайн продажбите на потребителски артикули, които са нарастнали с 14,8% през предходната година.

Същевременно с това износът на Китай е повишен с 3,6% макар комерсиалната война със Съединени американски щати.

Икономистите чакат Китай да бъде единствената огромна стопанска система, която ще записва напредък за 2020 година, като упованията бяха за покачване на брутния вътрешен артикул от малко над 2%.

Тези резултати идват на фона на опитите на китайските управляващи да усилят зависимостта на стопанската система от вътрешното търсене, вместо да се разчита на по-традиционните мотори на растежа, като да вземем за пример износа и вложенията.

За 2020 година вътрешното ползване в Китай е отговаряло за 54,3% от Брутният вътрешен продукт, оповестяват от Национално статистическо бюро. Това е спад спрямо 2019 година, когато равнището е било 57,8%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР