Китайската Хайнан груп обяви днес, че нейният съосновател и съпредседател

...
Китайската Хайнан груп обяви днес, че нейният съосновател и съпредседател
Коментари Харесай

Загина милиардерът, който спечели концесията на летище Пловдив

Китайската " Хайнан груп " разгласи през днешния ден, че нейният съосновател и съпредседател на борда на шефовете Уанг Джиан е умрял при драматичен случай във Франция, където е бил в командировка.

Джиан е един от двамата съоснователи на империята " Хайнан груп ", която ръководи активи в авиацонния бизнес, туризма и финансите. Тя е акционер в Дойче банк, в хотелската верига " Хилтън " и има небостъргачи в Лондон. " Хайнан груп " е шеф на над 400 хиляди души по целия свят.

Китайската компания завоюва състезанието за концесия на летище Пловдив дружно с " Пловдив Еърпорт Инвест ". Консорциумът бе разгласен за победител в състезанието за 35-годишна концесия, с ангажимент за вложения от 79 милиона евро. Китайската група обаче разгласи желание за още по-голяма инвестиция – 150 милиона евро.

Договорът сред Министерството на превоза и концесионера към момента не е подписан. Това трябваше да стане предишния месец, само че бе отсрочено за средата на юли. Отлагането е поискано от китайските вложители, с цел да имат повече време да окомплектоват документите си.

Смъртта на единия от президентите на " Хайнан груп " съответства с идното на следващия ден посещаване на премиера на Китай Ли Къцян в София. Той ще взе участие в срещата на държавните ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, известна като самодейността „ 16+1 “.

Очаква се тематиките за китайските вложения и концесията на летище Пловдив да бъдат разисквани на двустранната среща сред министър председателите Борисов и Къцян.

Нелепата гибел
Би Би Си цитира локалната полиция в Прованс, съгласно която Джиан е паднал от стена в село Бонийо, до момента в който си е правил фотография. Бизнесменът е бил част от туристическа група, която е разглеждала регион Воклюз в Прованс.

„ Той застана на ръба на един дувар, с цел да хване и фамилията си и да се снимат дружно “, споделя полицейски началник Юбер Мерийо, представен от Ройтерс.

Джиан е паднал от 15 метра височина. Полицията не гледа на гибелта като на съмнителна.

„ Свидетелите приказват за безразсъден случай “.

„ Хайнан груп “ е учредена през 1993 година като районна авиолиния на остров Хайнан в Южен Китай. Днес е в топ 500 в света с активи за към 230 милиарда $. Приходите единствено за 2017 година са над 100 милиарда $. Дейността на групата е в Америка, Европа и Азия. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР