Китайската футболна империя постепенно губи позиции. След годините на астрономически

...
Китайската футболна империя постепенно губи позиции. След годините на астрономически
Коментари Харесай

Спортни хроники: Той се конкурираше с Меси и Роналдо по заплата, без да има и минута за европейски клуб

Китайската футболна империя последователно губи позиции. След годините на астрономически разходи към Цар Футбол, управляващите в страната взеха решение за стягане на коланите.

Според новите правила клубовете от Суперлигата към този момент не могат да харчат повече от 75,5 милиона евро на година. В същото време годишният приход на легионер в топ дивизията на китайското състезание не би трябвало да надвишава 3 милиона евро преди налозите, а облагите на всички задгранични играчи на клубовете са лимитирани до 10 милиона. Средната годишна заплата на локалните играчи е 376 хиляди, а оптималната – 628 хиляди. 

Нека спрем тук и върнем лентата с 10 години.

През лятото на 2011-а тримата най-добре платени футболисти в света бяха Кристиано Роналдо, Лионел Меси и… Дарио Конка.

Не си го спомняте ли? Припомняме.

 Darío Conca

През 2010-а почитателите на Флуминензе бяха на върха на щастието си, откакто грандът от Рио де Жанейро най-сетне стана първенец на Серия „ А “ след 26 години без купа.

В тима личаха имената на Фред, Деко и Жулиано Белети. Но шампионското злато не бе спечечелено нито поради головете на Фред, нито поради въображението на Деко, а още по-малко поради качествата на десния бек Белети.

Голямата звезда на Флу през 2010-а се споделяше Дарио Конка, който две години по-рано бе притеглен от Ривър Плейт.

Аржентинецът осъществя 38 гола през акцията и напълно справедливо бе определен за Играч на сезона.

Толкова впечатляващо бе представянето му, че в Бразилия се говореше, че желаят да го натурализират и да играе за „ селесао “, защото нямаше и един мач за националния отбор на родината си.

И макар че изглеждаше като че ли футболният свят е в краката му, Дарио избра да остане крепко стъпил на земята.

„ Ще е доста мъчно да ме създадат бразилец. Мано (Менезеш, селекционерът на Бразилия тогава – б.а.) разполага със страхотни футболисти, а фланелката на „ селесао “ е свещена. Но в случай че ме повикат, кой знае? “

Само година по-късно бразлиската фантазия на Конка угасна.

На 2 юли 2011-а подписа контракт за две години и половина с китайския Гуанджоу Евъргранде, която хвърли в ужас почитателите.

Трансферната сума бе към 8 млн. евро – не чак толкоз впечатляваща, само че рекордна за китайския футбол тогава.

Далеч по-впечатляваща бе заплатата на играча – към 200 хиляди евро седмично, което го направи третият най-скъпоплатен футболист на планетата след Меси и Роналдо.

„ Офертата е отлична за Флуминензе, а за Конка нямам думи да опиша какво съставлява тя “, съобщи треньорът на бразилците Абел Брага.

„ Знам, че това е много непопулярно място, само че взех решението, мислейки за фамилията си “, изясни Дарио.

Той се приспособи бързо към Изтока и за три сезона в китайското състезание вкара 54 гола в 99 дуела, а почитателите го нарекоха Краля.

Под управлението на Марчело Липи отборът завоюва две трофеи.

След приключването на контракта му, 30-годишният Конка се завърна признателен на китайците в Бразилия, с цел да облече още веднъж екипа на Флу. В Рио обаче нямаше по какъв начин да му обезпечат такава баснословна заплата и аржентинецът подписа договор за над 20 пъти по-малко заплащане – към 10 хиляди евро седмично.

Дарио бе надалеч от головите си върхове от първия си престой в тима, само че въпреки всичко означи 9 попадения, с които способства за шестото място в крайното класиране.

И когато изглеждаше, че стартира лебедовата му ария, още веднъж се появиха китайците. Конка към този момент беше на 31, само че Шанхай СИПГ на Свен-Йоран Ериксон го искаше с заричане за 150 хиляди евро на седмица.

И този път му провървя на аржентинеца, който вкара 9 гола и даде 13 асистенции за отбора, приключил втори в Суперлигата в първия му сезон. Във втория индикаторите му бяха на половина, а през август 2016-а скъса кръстни връзки и бе отвън игра 9 месеца.

Фламенго обаче вярваше, че още има самун в него и макар сериозната контузия, го взе чартърен с концепцията да го излекува и да го употребява. Този път обаче не се получи и Конка влезе на два пъти като запаса, записвайки 15-ина минути за Фла. Прехвърлил 35-те, през 2019-а Дарио постави завършек на футболния си път в тексаския Остин Болд. 

Краят му в играта не бе толкоз впечатляващ, само че Конка има своето място във футболната история – и като финансова особеност, и като човек, прокарал пътя на десетки южноамериканци към необятния Китай.

Днес обаче към този момент не е същото. Някои от тимовете от Поднебесната империя, които споменахме, са с изменени имена, а за година легионерите с най-високи приходи получават толкоз, колкото арженнтинецът прибираше за 3-4 месеца. Преди 10 години! И в случай, че няма и минута за европейски тим.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР