Китайската Ексимбанк (The Export-Import Bank of China) финансира проекта за

...
Китайската Ексимбанк (The Export-Import Bank of China) финансира проекта за
Коментари Харесай

Пекин финансира строежа на шест кораба за БМФ

Китайската " Ексимбанк " (The Export-Import Bank of China) финансира плана за създаване на 6 супермодерни високоефективни екологични кораба за Параходство " Български морски флот " (БМФ). Това заяви особено за " Стандарт " изпълнителният шеф на БМФ к.д.п. Александър Калчев. Договорът на стойност 95 млн. $ ще бъде подписан през днешния ден в гранитната зала на Министерския съвет в наличието на министър председателите на България и Китай Бойко Борисов и Ли Къцян. Китайският министър-председател идва у нас на историческо 4-дневно посещаване и за присъединяване в работата на 7-ата Среща на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай (формат „ 16+1 " ).

Договорът с китайската " Ексимбанк " обезпечава финансиране на 70% от плана за градежа на 6-те кораба в локална корабостроителница, а останалите 30% се финансират от параходството.

Става въпрос за 45-хиляди тонни бълкери (б.а. - кораби за транспорт на насипни товари) от последно потомство, с 30% по-нисък разход на гориво по отношение на досегашните съдове със същия DWT. Те са и с по-голяма кубатура на товарните пространства, което покачва успеваемостта им, изясни капитан Александър Калчев. И 6-те нови кораба са с ледови клас - за корабоплаване в Северния Атлантик и Балтика, което им дава опция да преодоляват ледени полета с дебелина на леда до 40 см без асистенция. Плавателните съдове бяха поръчани преди близо година и към този момент са в градеж, посочи още Калчев.

Шестте нови кораба на БМФ ще носят имена на български планини и върхове, като Плана, Миджур, Мальовица, Бузлуджа и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР