Китай заявил готовност да поддържа Дамаск в борбата с радикалните ...

Китай заявил готовност да поддържа Дамаск в борбата с радикалните

Contra Magazine: Кошмар за САЩ е готовността на Китай да се намеси във войната в Сирия

Китай декларирал подготвеност да поддържа Дамаск в битката с радикалните ислямисти. Присъствието на КНР в Сирия и образуването на алианс с Русия и Иран ще се трансфорат за Съединени американски щати в същински призрачен сън. Подробности излага журналистът Марко Майер в австрийското издание Contra Magazine.

Китайският дипломат в Сирия Qi Qianjin декларирал, че НОАК е подготвена да окаже помощ на Башар Асад и да поддържа САА в битката с радикалните ислямисти в Идлиб и в останалите провинции.

Изданието написа, че в случай че Русия, Китай и Иран образуват алианс, той ще стане призрачен сън за Америка и страните от Персийския залив.

На първо време Китай е заинтригуван от физическото заличаване на пристигналите от КНР и воюващи на страната на „ Ал Кайда” китайци, с цел да не се върнат назад.

Проблемът е настоящ за Пекин, така като през последните години от най-западната китайска провинция Синцзян в Сирия пристигнали да водят война хиляди уйгури-мюсюлмани. През 2017 година сирийското държавно управление пресметнало, че са към 5 хиляди.

Contra Magazine отбелязва, че Русия и Иран съумели дружно да променят хода на войната срещу радикалните ислямисти. Присъединяването на Китай ще разреши в най-кратки периоди да бъде взета под надзор цялата територия на Сирия.

В същия дух, само че малко по-сдържано, е изказването на китайския боен аташе в Дамаск Wong Roy Chang.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg