Китай заяви в сряда, че е постигнал положителен консенсус с

...
Китай заяви в сряда, че е постигнал положителен консенсус с
Коментари Харесай

Китай и Индия постигат положителен консенсус за граничното напрежение

Китай съобщи в сряда, че е постигнал " позитивен консенсус " с Индия за разрешаване на нап режението на границата сред двете страни, където войските им са напрегнат последните седмици, оповестява Агенция Франс Прес.

Напрежението ескалира относително постоянно сред двете районни сили на 3500-километровата им граница, която в никакъв случай не е демаркирана вярно.

Хиляди бойци от двете ядрено-въоръжени съседки бяха изправени едни против други от май в региона на Ладакх, Индия, тъкмо против Тибет - преди да има признаци за резолюция през последните дни.
 Тръмп предлага да е посредник в граничния спор сред Индия и Китай
Тръмп предлага да е посредник в граничния спор сред Индия и Китай

Двете страни построяват защитни линии, а китайски камиони придвижват съоръжение в региона

Постигнат е " позитивен консенсус " по отношение на решаването на последния въпрос по границите, след " ефикасна връзка " по дипломатически и военни канали , съобщи представителят на китайското външно министерство Хуа Чунин.

" В момента и двете страни подхващат подобаващи дейности за облекчение на граничната обстановка въз основа на този консенсус ".

Ню Делхи съобщи, че двете страни са се съгласили да " разрешат спокойно " разширението на границата след среща на високо ниво сред армейските командири.моди и дзинпин

Индия съобщи, че командирите са съгласни, че " ранна резолюция " е " основна " за връзките сред двете страни с най-вече население в света .

В изказване на министерството на външните работи на Индия се показва, че двете страни " ще продължат военните и дипломатически задължения за разрешаване на обстановката и за обезпечаване на мир и успокоение в граничните региони ".

Източници и индийски медии оповестяват, че Индия е отстъпила региони на Китай , които Народоосвободителната войска зае през последните седмици, по-специално елементи от северната страна на езерото Пангонг Цо и част от стратегически значимата котловина на река Галуан .
 Китай към Тръмп: Не ни би трябвало трети в граничния спор с Индия
Китай към Тръмп: Не ни би трябвало трети в граничния спор с Индия

Преди дни Тръмп се самопредложи за посредник в разногласието за хималайската граница

Информацията от пресата е, че тази седмица се чакат спомагателни диалози . Между китайските и индийските бойци на границата има многочислени спречквания, само че през последните години те станаха по-чести.

На 9 май няколко индийски и китайски бойци бяха ранени при граничен конфликт на огромна надморска височина, включващ пердах с юмруци и мятане на камъни в района Сиким.

Индийски представители обявиха, че след дни китайските войски стъпили на демаркационната линия в региона на Ладакх, на запад, а Индия по-късно реалокира спомагателни войски на позиции против тях.

Премиерът на Индия Нарендра Моди и китайският водач Си Дзинпин се стремят да облекчат напрежението на срещи на върха през последните две години , когато се съгласиха да засилят граничните връзки сред своите военни.
 Съединени американски щати се намеси в граничния спор сред Китай и Индия, страните са озадачени
Съединени американски щати се намеси в граничния спор сред Китай и Индия, страните са озадачени

Помпое порица Китай за тормоз на индийски войски, сходно на " ковид, Южнокитайско море и Хонконг "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР