Китай заяви днес, че никога няма да приеме каквато и

...
Китай заяви днес, че никога няма да приеме каквато и
Коментари Харесай

Китай заяви, че не приема шантажа на САЩ с договора за ядрените ракети със среден обсег

Китай съобщи през днешния ден, че в никакъв случай няма да одобри каквато и да е " форма на изнудване ", откакто американският президент Доналд Тръмп упрекна Пекин, както и Москва, че не престават да създават нуклеарни ракети със междинен обхват, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Китай не е страна по съветско-американския контракт от 1987 година за ограничение на този тип оръжия.

Президентът Тръмп през вчерашния ден заяви, че Съединени американски щати ще продължат да създават тези оръжия, в случай че Русия и Китай не одобряват да спрат създаването им.

" Докато не се вразумят, ще продължим да ги създаваме ", съобщи Тръмп пред публицисти в Белия дом. " Това е опасност за който щете. И тя включва Китай, включва Русия, включва и всеки, който желае да играе тази игра ".

" Сега, когато Съединени американски щати желаят едностранно да се отдръпват от контракта, те стартират да приказват по несъответствуващ метод на другите страни ", реагира през днешния ден говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин на постоянен брифинг. " Този метод, целящ прекачване на виновността върху други, е изцяло непростим и голословен ", сподели говорителката.

" Никога няма да приемем каквато и да било форма на изнудване ", акцентира Хуа.

Договорът за унищожаване на ракетите със междинен и дребен обхват, подписан през 1987 година от президентите Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, докара до ликвидирането на близо 2700 нуклеарни ракети с дребен и междинен обхват.

Той постави завършек на конкуренция във въоръжаването, провокирана от разполагането от страна на Съюз на съветските социалистически републики през 80-те години на ракети СС-20 със междинен обхват, които заплашваха Западна Европа.

Тръмп не посочи дали може да се договаря за нов контракт, само че в понеделник уточни, че Съединени американски щати ще продължат да създават тези оръжия до момента в който Русия и Китай не одобряват да спрат личните си разработки на такива ракети.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР