Китай заяви днес, че американски височинни балони са прелетели над

...
Китай заяви днес, че американски височинни балони са прелетели над
Коментари Харесай

Китай: Американски балони летят над Синцзян и Тибет, ще има ответни действия

Китай съобщи през днешния ден, че американски височинни балони са прелетели над Синцзян-уйгурския самостоятелен регион и самостоятелния регион Тибет, както и, че Пекин ще предприеме ограничения против американски организации, които подкопават китайския суверенитет, оповестиха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Вашингтон и Пекин са в спор поради летящите обекти, откакто този месец американските военни смъкнаха, по думите им, китайски шпионски балон над крайбрежията на щата Южна Каролина. Пекин обаче твърди, че балонът е бил въздухоплавателен съд с изследователска цел, който се отклонил от курса, и че Вашингтон е реагирал прекомерно остро.

Тази седмица Китай реагира, като сподели, че американски балони са прелитали без позволение над въздушното му пространство повече от 10 пъти от май 2022 година насам.

" Без утвърждението на съответните китайски управляващи той е прелетял нелегално най-малко 10 пъти над териториалното въздушно пространство на Китай, в това число над Синцзян и Тибет, както и над други провинции ", съобщи през днешния ден на по време на ежедневен брифинг представителят на китайското Външно Ван Вънбин.

Белият дом оспори изказванията на Китай.

Вашингтон добави шест китайски юридически лица, свързани с хипотетичната стратегия на Пекин за балони за наблюдаване, в черен лист.

" Съединени американски щати злоупотребиха със мощ, реагираха прекомерно остро, изостриха обстановката и използваха това като предлог за нелегално налагане на наказания на китайски компании и институции ", съобщи Ван Вънбин.

" Китай се опълчва изрично на това и ще предприеме ответни ограничения против съответните американски структури, които подкопават суверенитета и сигурността на Китай, в сходство със закона ", добави Вънбин, без да дава детайлности.

Спорът, обвързван с балона, забави опитите на двете страни да подобрят връзките между тях, макар че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че съгласно него случаят не е отслабил връзките сред двете страни.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който отсрочи плануваното пътешестване до Пекин поради балона, обмисля да се срещне с висшия китайския посланик и някогашен външен министър Ван И през тази седмица в Мюнхен, оповестиха осведомени източници. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР