Китай заяви, че е изпратил изтребители, които да наблюдават патрулен

...
Китай заяви, че е изпратил изтребители, които да наблюдават патрулен
Коментари Харесай

Китай прати изтребители да предупредят американски самолет, прелетял над Тайванския проток

Китай съобщи, че е изпратил изтребители, които да следят патрулен аероплан на американската войска, прелетял над Тайванския пролив и да му насочат предизвестие, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Пекин претендира за суверенитет върху Тайван и твърди, че има пълномощия върху тесния морски път.

Тайван и Съединени американски щати оспорват това и декларират, че Тайванският пролив е интернационален морски път.

По-рано през днешния ден Седми американски флот заяви, че самолетът за морско наблюдаване и разузнаване П-8A " Посейдон ", който се употребява и за задачи за битка с подводници, е прелетял през интернационалното въздушно пространство над протока.

" Чрез дейностите си в Тайванския пролив, които подхождат на интернационалното право, Съединени американски щати поддържат правата и свободите за навигация на всички страни ", обявиха американските Военноморски сили. По думите им прелитането на техния аероплан показва уговорката на Вашингтон към " свободен и отворен Индо-тихоокеански район ".

Китайската войска дефинира въпросния полет като " обществена шумотевица " и разгласи, че изпраща изтребители, които да следят американския аероплан и да му насочат предизвестие.

" Войските… постоянно са в нараснала бойна подготвеност и уверено ще пазят националния суверенитет и сигурност, както и мира и стабилността в района ", се споделя в изказване на командването на Източния спектакъл на Китайската народноосвободителна войска.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР