Китай защитава „плаващата бариера“ в Южнокитайско море, докато Манила очаква нейното премахване

...
Китайското министерство на външните работи защити инсталирането на плаваща бариера“
Коментари Харесай

Китайското министерство на външните работи защити инсталирането на „плаваща бариера“ в спорна зона в Южнокитайско море, заявявайки, че бреговата му охрана е взела необходимото мерки в съответствие със закона за прогонване на филипински кораб.

Говорителят Уанг Уенбин направи коментарите в понеделник, след като Филипините казаха, че шамандурите близо до плитчината Скарбъро пречат на филипинците да ловят риба в района. Уанг не уточни кой закон цитира, за да оправдае инсталирането на бариерата.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Филипините обмислят съдебно дело срещу Пекин в Южнокитайско море спорФилипините осъжда „плаващата бариера“ на Китай в Южнокитайско мореКакво стои зад нарастващото напрежение между Китай и Филипини в Южнокитайско море?Малайзия отхвърля новата карта на Китай, претендираща за цялото Южнокитайско море край на списъка

Китай претендира за 90 процента от Южнокитайско море, област, която се припокрива с изключителните икономически зони (ИИЗ) на Виетнам, Малайзия, Бруней, Индонезия и Филипините.

В Манила съветникът по националната сигурност каза в понеделник, че Филипините ще предприемат „всички подходящи действия, за да причинят премахването на бариерите“, създавайки потенциална конфронтация с бреговата охрана на Китай.

„Ние осъждаме инсталирането на плаващи бариери от китайската брегова охрана“, каза Едуардо Ано в изявление. „Поставянето на бариера от Китайската народна република нарушава традиционните риболовни права на нашите рибари.“

Филипинското министерство на външните работи в понеделник заяви, че бариерата е нарушение на международното право и Филипините ще „вземат всички необходими мерки, за да защитят суверенитета на нашата страна и поминъка на нашите рибари“.


Служителите на филипинската брегова охрана и рибарското бюро откриха плаващата бариера, оценена на дължина 300 метра (1000 фута), по време на рутинен патрул в петък близо до плитчината, известна на местно ниво като Bajo de Masinloc.

„Трябва да бъдем много внимателни [да не извършим] дипломатическа грешка“, каза комодор Джей Тариела, говорител на бреговата охрана, в радио интервю в понеделник, когато беше попитан дали бреговата охрана планира да премахне бариерата.

Според филипински рибари, китайската брегова охрана обикновено инсталира такива бариери, когато наблюдава голям брой рибари в района и след това ги премахва по-късно, каза Тариела.

Scarborough Shoal е в рамките на 200 морски мили (370 км) ИИЗ на Филипините, както е определено от международното морско право и потвърдено от решение на Международния арбитражен съд в Хага.

Пекин твърди, че районът е част от неговата територия и нарича плитчината Скарбъроу остров Хуанян.

През 2012 г. Пекин пое контрола над плитчината Скарбъроу от Филипините и принуди филипинските рибари да пътуват по-далеч за по-малък улов.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР