Китай започва да се дистанцира отчетливо от формата Г-20. В

...
Китай започва да се дистанцира отчетливо от формата Г-20. В
Коментари Харесай

Владимир Шопов: Китай се дистанцира от формата Г-20 и все повече мисли за БРИКС

„ Китай стартира да се дистанцира отчетливо от формата Г-20. В момента страната се концентрира върху укрепването на различните интернационалните формати и това е видно от напъните на страната да развие и трансформира БРИКС “.

Това съобщи политологът и интернационален анализатор Владимир Шопов в изявление за „ БНР “. Според него проблемите на Г-20 за стартирали още през 2020 година, когато светът бе обзет от коронавирус пандемия , а в този момент процесът се ускороява поради войната сред Русия и Украйна. По думите му сега този формат търпи фрагментация, а Китай във времето най-вероятно ще би трябвало да заплати сериозна дипломатическа цена за отдръпването си. 

„ Ако това синхронизирано неявяване – Путин и Си Дзинпин ще бъдат домакини на общ конгрес в Китай единствено след месец, обвързван с самодейността „ Един пояс, веднъж “, в случай че двете страни решат да вложат своите старания в трансформирането на БРИКС като опция, може да се чака бъдещо маргинализиране на формата Г-20″.

По думите му това ще е малко пародоксално, защото на идната среща в Делхи следва да се вземат доста съществени и значими решения в избрани браншове, които за жалост ще останат на назад във времето заради отсъствието на Русия и Китай

Според Владимир Шопов Китай сега изпитва известни терзания от икономическите компликации , в които се намира сега. По думите му азиатската страна до момента е „ шествала по сцената на световната политика “ с един сполучлив, динамичен стопански модел , който е оплътнявал геополитически упоритости на доста страни. В момента всичко това стартира да се разклаща с бързи темпове, а от ден на ден стопански анализатори даже приказват за имплозия на китайксата стопанска система .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР