Китай започна мащабно военно учение за пълно обкръжаване на Тайван.

...
Китай започна мащабно военно учение за пълно обкръжаване на Тайван.
Коментари Харесай

С мащабно военно обучение Китай тренира пълно обкръжаване на Тайван

Китай стартира огромно военно обучение за " цялостно обграждане " на Тайван. Според Пекин задачата е инспекция на качествата за вдишване на надзор по вода и въздух. Операцията е на фона на заричане от страна на Вашингтон за доставки на оръжия за Тайван. Китай приема демократично управлявания Тайван за своя територия, а през миналите месеци напрежението сред двете страни сензитивно се повиши.

71 китайски изтребителя и 9 бойни кораба навлизат в Тайванския пролив. Прекосяват така наречен " междинна линия " - неофициалната граница сред китайските и тайванските териториални води. От един от корабите са създадени изтрели.



Китайската държавна телевизия оповестява, че стартира тридневно военно обучение. Целта - " цялостно обграждане " на Тайван. Проверява се способността да се поеме надзор над морето, въздушното пространство и връзките. Учението е " съществено предизвестие " на Пекин към тайванските сепаратисти, влезнали в изтъквам " сговор с външни сили ".

Преди дни президентът на Тайван беше на посещаване в Съединените щати, където се срещна с ръководителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Днес в Тайпе дойде американска делегация, а от Пекин заплашиха, че при среща сред делегатите и тайванските водачи, ще последват ответни ограничения. Китай приема Тайван, който от 49-та година се ръководи без значение за своя територия и нееднократно са отправяни закани, че при потребност ще прибегне до мощ, с цел да я " отбрани ".



" През миналите няколко години сме изправени пред продължаващ властнически експанзионизъм. Повече от всеки път е значимо съдействието сред демократичните страни. Гражданите на Тайван обичат демокрацията и търсят единствено и само мир ", съобщи президентът Тай Ингвен.

" Обещавам Ви, госпожо президент, че ще доставим на Тайван оръжия. Ще осигурим и образование за вашата войска. Не за война, а за гарантиране на мира, оттовори Майкъл Маккол, ръководител на комисията по външни въпроси на Съединени американски щати.

От тайванското военно министерство оповестяват, че наблюдават обстановката и няма да предизвикат ескалация на спора. Жители на Тайпе показаха терзание от новината за китайските военни маневри. През август Пекин още веднъж организира учения към Тайван, включващи и изстрелване на ракети. Поводът - аудиенция на някогашната към този момент председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР