Китай заплаши с контрамерки, ако САЩ разгърнат ракети със среден

...
Китай заплаши с контрамерки, ако САЩ разгърнат ракети със среден
Коментари Харесай

Китай предупреди САЩ и съюзниците им, че ще отговори подобаващо на ракети в Азия

Китай заплаши с контрамерки, в случай че Съединени американски щати разпрострат ракети със междинен обхват на деяние в Азия и предизвестиха съдружниците на Съединени американски щати за последици, в случай че разрешат такива оръжия на тяхна територия, оповестява " Ройтерс ".

Министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспер съобщи в събота, че поддържа слагането на ракети със междинен обхват, евентуално до няколко месеца. Вашингтон публично напусна Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват на 2 август, след обвинявания, че Русия го нарушава. Москва надлежно отхвърля обвиняванията, само че и тя разгласи своето ответно овакантяване на контракта.

Съединени американски щати упреква Русия, че не съблюдава контракта, само че отдръпването също разрешава на Пентагона да създаде нови оръжия за противопоставяне на Китай, които могат да се похвалят с все по-сложни сухопътни ракетни сили. Пекин не е страна по контракта и отхвърли да се причисли.

Фу Конг, общоприет шеф на отдела за надзор на оръжията в китайското външно министерство, съобщи, че Пекин " няма да стои бездействащ " и просто да следи базирането на американските ракети в Азия.

" Ако Съединени американски щати разпрострат ракети в тази част на света, на прага на Китай, Китай ще бъде заставен да предприеме ограничения за противопоставяне ", съобщи той.

" Призовавам съседите ни да проявят нерешителност и да не разрешават на Съединени американски щати да разпростират ракети със междинен обхват на своята територия ", добавя Фу Конг.

Той особено загатва Япония, Южна Корея и Австралия, като ги предизвести, че това няма да служи добре на техните ползи за национална сигурност.

Фу Конг не прецизира по какъв начин Китай ще реагира, само че " всичко е на масата ", в случай че съдружниците на Съединени американски щати разрешат разполагането на тези ракетите.

Той също по този начин повтори, че Китай няма интерес да взе участие в каквито и да е тристранни договаряния със Съединените щати и Русия, с цел да реализира нови условия за сходни оръжия, аргументирайки, че множеството китайски ракети не могат да доближат до сърцето на Съединени американски щати.

" Предвид голямата бездна сред нуклеарните арсенали на Китай и тази на Съединени американски щати и Руската федерация, не считам, че е рационално или даже заслужено да чакаме Китай да взе участие в договарянията за понижаване на оръжия на този стадий ", добавя той.

Еспер и други чиновници на администрацията на Тръмп упрекват Китай в нападателно държание, което дестабилизира индо-тихоокеанския район. Войната на думите за разполагане на ракети в Азия провокира безпокойствие по отношение на конкуренцията с оръжие в района.

Очаква се Съединени американски щати да тестват наземна крилата ракета през идващите няколко седмици. Пентагонът също ще се стреми да тества балистична ракета със междинен обхват на деяние през ноември.

Въпреки това, самостоятелен от контракта, Китай към този момент разполага с огромен брой ракети със междинен обхват и конфигурира военно съоръжение на изкуствени острови.

Вчера, съветският президент Владимир Путин предизвести, че Москва ще бъде принудена да стартира да създава основани на сушата нуклеарни ракети с дребен и междинен обхват, в случай че и Съединени американски щати стартират да вършат същото след края на контракта за надзор върху въоръженията.

Китайската национална освободителна войска употребява нараствания на бюджета, с цел да построи боеприпас от съвременни ракети, доста от които са предопределени да нападат самолетоносачи и бази, които образуват основата на американското военно владичество в района с цел да защитят съдружниците си.

Китай също по този начин напредва бързо в създаването на по този начин наречените хиперзвукови ракети, които могат да маневрират внезапно.

Според представители на Пентагона, Съединени американски щати имат лимитирана отбрана против сходни ракети и желаят нови оръжия и тактики за противопоставяне.

С приемането на нов бюджет за защита, Съединени американски щати ще изразходват 738 милиарда $ и 740 милиарда $ за финансовите години 2020 и 2021. " Бюджетната договорка е феноменална за нашите велики военни ", написа по-рано Тръмп в Туитър. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР