Wall Street Journal: Китай забранява използването на iPhone за държавни служители

...
Китай забрани използването на iPhone за служители на централното правителство,
Коментари Харесай

Китай забрани използването на iPhone за служители на централното правителство, съобщи The Wall Street Journal, цитирайки неназовани хора, запознати с въпроса.

WSJ съобщава, че мениджърите са уведомявали персонала за забраната чрезчат групи или срещи.

CNN се свърза с Министерството на външните работи на Китай и Apple (AAPL), но не получи отговор.

Източник, който редовно работи с китайски централни правителствени агенции, каза на CNN, че китайските служители вече са следвали неписано правило за избягване на iPhone от месеци, въпреки липсата на официална политика. Източникът поиска да не бъде назоваван поради чувствителността на темата.

Миналия юни CNN съобщи, че някои китайски правителствени министерства са забранили на Teslas да влиза в техните помещения поради опасения за сигурността.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук направи високопоставено посещение в страната през март. Китай е значителен пазар и производствен център за компанията, като се отчитат около 19% от общите приходи.

Забраната на iPhone за правителствени служители може да е отмъщение за подобни действия, предприети от САЩ срещу китайските технологии, и може да има смразяващ ефект върху Apple и други големи чуждестранни марки с установено присъствие в Китай.

Китайските Huawei и ZTE отдавна са обект на ограничения на САЩ. А през ноември 2022 г. администрацията на Байдън забрани одобренията на ново телекомуникационно оборудване от двете компании, тъй като те представляват „неприемлив риск“ за националната сигурност на САЩ.

TikTok също беше забранен за устройства, издадени от множество американски институции, включително Камарата на представителите, град Ню Йорк, Монтана, Ню Джърси, Охайо, Тексас и Джорджия, поради опасения, че китайското правителство може да има достъп до данните на потребителите чрез неговата китайска компания майка Bytedance.

— Бюрото на CNN в Пекин допринесе за тази статия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР