Китай, за разлика от Русия, е основната заплаха за САЩ,

...
Китай, за разлика от Русия, е основната заплаха за САЩ,
Коментари Харесай

Вашингтон: Китай е много по-опасен от Русия

Китай, за разлика от Русия, е главната опасност за Съединени американски щати, съобщи по време на брифинг ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс.

"Китай е нашият главен съперник. С него имаме конкурентни връзки, в които има детайли на съревнование ", сподели той. "Има и детайли на съдействие, когато това е в наш интерес. Факт е, че Китай, както сподели държавния секретар Антъни Блинкен, е главното геополитическо предизвикателство за нас през 21 век. Това е нашият стратегически съперник ", добави той.

Според Прайс Пекин показва „ качествено друго предизвикателство от другите страни “. "Това не значи, че не се сблъскваме със закани от Русия. Те съществуват, само че са разнообразни. Ние ясно разбираме заканите, които Русия носи, като се пробва да печели въздействие. Но тя няма капацитета и способността да сложи същото предизвикателство като Китай ", посочи Прайс.

Държавният секретар на Съединени американски щати съобщи в сряда по време на тирада за стратегическите цели във външната политика, че администрацията на президента Джо Байдън счита връзките с Китай за главно геополитическо предизвикателство за страната през 21 век. Бликен сложи Русия, Иран и Северна Кория съвсем наедно с него.

В началото на месеца Съединените щати оповестиха, че постановат наказания на съветски физически и юридически лица, откакто заключиха, че Русия се е пробвала да убие опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитично вещество.

Санкциите са в отговор на това, което високопоставените представители на Вашингтон дефинираха като опит на Русия да убие Навални предходната година, обвиняване, което Москва не приема. Предшественикът на Байдън, някогашният президент Доналд Тръмп, не беше налагал наказания на Русия поради отравянето на Навални. Байдън обаче е подхванал по-твърд метод към съветския президент Владимир Путин.

Китай застана зад Русия в този спор.

"Ситуацията с опозиционера Алексей Навални се явява вътрешен въпрос на Русия, външна интервенция по случая е неприемлива ", разяснява представител на Министерството на външните работи на Китай.

Той акцентира, че при взаимоотношенията на интернационалната сцена не би трябвало да се прибягва до едностранни наказания. Говорителят изрази вяра, че Русия и другите страни ще съумеят да разрешат различията по пътя на договарянията и мирния разговор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР