Китай, Япония и Южна Корея се разбраха днес да работят

...
Китай, Япония и Южна Корея се разбраха днес да работят
Коментари Харесай

Китай, Япония и Южна Корея ще си сътрудничат за ядрените оръжия на Северна Корея

Китай, Япония и Южна Корея се схванаха през днешния ден да работят дружно за преустановяване на нуклеарната стратегия на Северна Корея и за стимулирането на свободната търговия - два горещи казуса за района, съобщи Асошиейтед прес.

Договореността за съдействие бе реализирана на тристранна среща в Токио сред японския министър-председател Шиндзо Абе, китайския министър председател Ли Къцян и южнокорейския президент Мун Дже Ин - първата среща на върха сред съседите от Североизточна Азия от повече от две години. Тя се състоя на фона на засилена дипломатическа интензивност към Корейския полуостров, отбелязва АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Севернокорейският водач Ким Чен-ун се срещна с южнокорейския президент на 27 април и с китайския президент Си Цзинпин тази седмица по време на непредвидена аудиенция в Далян в Китай, а държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо през днешния ден дойде в Пхенян, с цел да завърши детайлностите за срещата на върха, планувана сред президента Доналд Тръмп и Ким.

" Трябва да се възползваме от инерцията и да продължим към цялостна денуклеаризация на Корейския полуостров и постигането на мир и непоклатимост в Североизточна Азия ", съобщи през днешния ден на общата конференция след тристранната среща в Токио японският министър председател.

Абе сподели, че тримата водачи са обсъждали по какъв начин да накарат Северна Корея да се откаже от нуклеарните си оръжия, само че не разкри детайлности. Той удостовери позицията на Япония, че ще възстановява връзките със Северна Корея единствено в случай че Пхенян предприеме съответни стъпки към отричане от нуклеарната и ракетната си стратегия и реши въпроса с японците, отвлечени от севернокорейски сътрудници.

Представител на японското държавно управление заяви, че водачите са се договорили да работят за реализирането на две съглашения за свободна търговия - тристранен пакт посред им и препоръчаното Регионално всеобхватно икономическо партньорство със страните от Югоизточна Азия. Тръмп заплаши и трите страни с мита, търсейки търговски отстъпки, и дейностите му породиха страхове от комерсиална война САЩ-Китай, напомня АП.

" Готови сме да ряботим с Япония и Южна Корея за взаимно поддържане на районната непоклатимост и стимулиране на развиването на трите страни ", сподели китайският министър председател Ли Къцян, като акцентира, че свободната търговия е добър метод да се подтиква световното икономическо възобновяване.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР