Китай вече ще позволява на семейните двойки законно да имат

...
Китай вече ще позволява на семейните двойки законно да имат
Коментари Харесай

В опит за световно господство: Китай позволява на семействата да имат трето дете

Китай към този момент ще разрешава на фамилните двойки законно да имат трето дете в опит да предотврати демографска рецесия, която може да заплаши очакванията му за по-голямо благополучие и международно въздействие, съобщи Асошиейтед прес.
Още по тематиката
Парламентът одобри изменение на закона за популацията и фамилното обмисляне. Този ход е част от датиращите от десетилетие старания на ръководещата Китайска комунистическа партия (ККП) да дефинира броя на децата в фамилиите в сходство с политическите наставления . Законодателната корекция беше направена единствено шест години след последната смяна.

От 80-те години на предишния век Китай стартира строго да лимитира множеството фамилни двойки да имат единствено едно дете. Тази политика беше налагана със закани за санкции и загуба на работа, което водеше до злоупотреби, в това число насилствени аборти. Предпочитанието за раждане на момчета караше родители да убиват своите новородени девойки, което аргументи забележителен дисбаланс в съотношението сред половете.

Правилата бяха смекчени за първи път през 2015 година Тогава беше позволена опцията за две деца, откакто управляващите признаха последствията от внезапното понижаване на раждаемостта, страхувайки се, че Китай ще остарее, преди да забогатее.

Раждаемостта в Китай беше почнала да спада още преди налагането на ограничаването за едно дете. По данни на Световната банка междинният брой деца на една майка е намалял от над шест през 60-те години на предишния век на под три до 1980 година

Междувременно броят на хората в работоспособна възраст в страната е намалял през последното десетилетие, а популацията се е нараснало напълно малко. Преброяване на популацията, осъществявано един път на 10 години, откри, че предходната година китайското население е достигнало 1,411 милиарда - със 72 милиона повече спрямо 2010 година

Статистиката демонстрира, че през 2021 година са родени 12 милиона бебета - с 18 % по-малко, в сравнение с през 2019 година, когато броят им е бил 14,6 милиона.

През 2020 година китайците на възраст над 60 години са били 264 милиона - 18,7 % от популацията и с 5,44 процентни пункта повече спрямо 2010 година

Хората в работоспособна възраст са били 63,3 %, което е спад в съпоставяне със 70,1 на 100 преди 10 години.

Въвеждането на правилото за две деца докара до краткотрайно увеличение на ражданията, само че резултатът му скоро се загуби и броят на ражданията продължи да спада .

Япония, Германия и други богати страни се сблъскват с сходно предизвикателство на понижаване на хората в работоспособна възраст и застаряване на популацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР