Китай вече може да се похвали с повече доставчици на ...

Китай измества Тайван като най-голям доставчик на Apple/>


Китай вече може да се похвали с повече доставчици на Apple, отколкото която и да е друга страна - знак, че опитът на Вашингтон да промени веригите на доставки е оказал малко влияние върху най-скъпата технологична компания в света. От най-добрите 200 доставчици на Apple през 2020 г., 51 са базирани в Китай, включително Хонконг, според анализ на Nikkei Asia на базата на списъка на американската компания. Така страната измества Тайван от първото място, след като през 2018 г. е имала 42 доставчици (Apple не публикува данни за 2019 г.), съобщава Financial Times.

Китайските компании също така са помогнали на Apple да изгради производствен капацитет в други азиатски страни като част от стратегията на компанията да диверсифицира веригата си на доставки.

Списъкът с компаниите, работещи за Apple, покрива 98% от разходите на компанията за материали, производство и монтаж за предходната фискална година. Въпреки че не разкрива стойности на поръчките за всяка компания, докладът служи като барометър на зависимостта на Aple от доставчици от различни части на света. Той се публикува почти всяка година от 2013 г. насам.
Строги стандарти
Компанията от Купертино е известна със своите строги стандарти за качество и нарастването на китайските доставчици говори за нарастващите производствени и технологични възможности на Пекин, както и за конкурентните цени.

"Повечето китайски доставчици имат много сходни подходи", казва мениджър на веригата за доставки на Apple пред Nikkei Asia. Китайските доставчици печелят поръчки, предлагайки много ниски цени на Apple, които други компании трудно могат да си представят, обяснява той. "Те са готови да правят бизнес с нисък марж, с който другите доставчици не са склонни да се занимават. По този начин те биха могли постепенно да се издигнат като компании, като работят с Apple, и по-късно могат да си позволят да търгуват на по-високи цени."

Попадането във веригата за доставки на Apple се приема като "златен билет" за компаниите да станат най-добрите в света. Китайските фирми бързо помагат на Apple да увеличи и производството си извън страната. Броят на доставчиците на Apple във Виетнам нарасна до 21 миналата година от 14 през 2018 г., когато Доналд Тръмп започна търговската война. Седем от тези 21 са собственост на китайски или базирани в Хонконг компании. Те включват производителите на безжични слушалки AirPods - Luxshare Precision Industry и GoerTek, които вършат тази дейност от началото на 2020 г. Повечето сертифицирани от Apple фабрики във Виетнам са в северната част на страната, която се превръща в клъстер за потребителска електроника.

Източник: capital.bg