Китай възнамерява да въведе санкции срещу компаниите - доставчици на

...
Китай възнамерява да въведе санкции срещу компаниите - доставчици на
Коментари Харесай

Китай ще санкционира компании от САЩ за продажбата на Ф-16 за Тайван

Китай има намерение да вкара наказания против фирмите - снабдители на американски изтребители Ф-16 за Тайван. Това заяви през днешния ден формалният представител на китайското външно министерство Гън Шуан, съобщи ТАСС.

"Китай ще одобри всички вероятни ограничения за отбрана на личните си ползи, в това число във връзка с американските компании, които ще вземат участие в тези доставки на въоръжение за Тайпе ", акцентира той на постоянен брифинг.

Гън Шуан напомни, че тайванският въпрос се отнася към вътрешните проблеми на Китай и Пекин счита твърдо да отстоява ползите си. "Искаме Съединените щати да се придържат към взаимните ни договорености и неотложно да анулират проекта за доставките. В противоположен случай за всички последствия ще дава отговор Вашингтон ", сподели още той.

Както заяви през вчерашния ден представител на Държавния департамент, американската администрация публично е уведомила в същия ден Конгреса за решението да бъдат предадени на Тайван 66 изтребителя Ф-16 и съпътстващото ги съоръжение за 8 милиарда $.

Предложената договорка оказва помощ на националните и икономическите ползи за сигурността на Съединените щати, като се поддържат напъните на Тайван да модернизира военните си сили и да се поддържа надеждна отбранителна дарба, отбелязва държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео.

Агенцията за съдействие в региона на защитата също съобщи, че препоръчаната продажба ще помогне за поддържане на политическа непоклатимост, военното равновесие и икономическият прогрес в района.

Пекин счита Тайван за отцепническа провинция, която е част от неделимата територия на Китай.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР