Китай възхвалява украинските преговори в Саудитска Арабия, за които Русия каза, че са „обречени на провал“

...
=текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder> Бележка на редактора: Версия на
Коментари Харесай

="текст" data-component-name="редакторска бележка" class="editor-note inline-placeholder"> Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в бюлетина на CNN Meanwhile в Близкия изток, три пъти седмично разглеждане на най-големите истории в региона.

В понеделник Пекин похвали текущите преговори, насочени към намиране на формула за мир в Украйна, след като китайски пратеник присъства на среща на върха през уикенда в Саудитска Арабия, която беше критикувана от Русия като „обречена на провал“.

Китай каза, че двудневната среща, която се проведе в пристанищния морски град Джеда на кралството в Персийския залив, е помогнала за "консолидиране на международния консенсус" за намиране на мирно решение на конфликта, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на китайското външно министерство.

Преговорите събраха повече от 40 нации, включително Украйна, Съединените щати, европейски държави и групата държави от БРИКС – може би никоя от тях не беше толкова внимателно наблюдавана като Китай, най-мощният съюзник на Русия. Представители на Кремъл казаха, че Русия не е била поканена на преговорите, но ги наблюдава, съобщиха държавните медии.

Въпреки че срещата на върха даде малко повече от обещание за провеждане на повече дискусии в бъдеще, Украйна приветства присъствието на Китай като дипломатическа победа. Пекин се отклони от предишния кръг от преговори в Дания през юни, но задълбочи връзките си със Саудитска Арабия през последните години.

Китай получи важно място на масата в Джеда. На снимки, публикувани от държавната информационна агенция на Саудитска Арабия, съветникът по националната сигурност на Саудитска Арабия Мусаед бин Мохамед Ал-Аиба е седнал между американския си колега Джейк Съливан и китайския специален представител по евразийските въпроси Ли Хуей.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия заема мястото си преди работния обяд на срещата на върха на Г-20 на 15 ноември 2022 г. в Нуса Дуа, Индонезия. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия заема мястото си преди работния обяд на срещата на върха на Г-20 на 15 ноември 2022 г. в Нуса Дуа, Индонезия. Леон Нийл/Гети изображения

Ли „има широки контакти и комуникация с всички страни относно политическото уреждане на кризата в Украйна... изслуша мненията и предложенията на всички страни и допълнително консолидира международния консенсус“, каза китайското външно министерство пред Ройтерс в писмено изявление.

„Всички страни коментираха положително присъствието на Ли Хуей и напълно подкрепиха положителната роля на Китай за улесняване на мирните преговори“, се казва в изявлението, добавяйки, че Пекин ще продължи да работи за укрепване на диалога въз основа на своето предложение от 12 точки за Украйна. CNN се обърна към министерството за коментар.

Китай твърди, че е неутрална страна в конфликта, но лидерът Си Дзинпин задълбочи отношенията си с руския президент Владимир Путин и повтори реториката на Кремъл относно войната.

Пекин, който гледа на Москва като на ключов партньор и противовес на собственото си нарастващо напрежение със Запада, отказа да осъди нахлуването на Путин или да призове за изтегляне на руските войски от територията на Украйна и отхвърли да се присъедини към западните санкции срещу Кремъл.

Няма индикации, че присъствието на Китай на срещата на върха ще доведе до някаква промяна в неговата твърда подкрепа за Русия, но Пекин е все по-нетърпелив да бъде възприеман като международен миротворец. Киев оцени разработката като „супер пробив“.

„Саудитска Арабия привлече Китай и това е историческа победа“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба в петък преди началото на срещата.

Пекин и Рияд се стремят да пренебрегнат нарастващите си връзки. Китай постигна дипломатическа победа в Близкия изток по-рано тази година, когато помогна за постигането на забележително споразумение за нормализиране между Саудитска Арабия и Иран.

Руският външен министър Сергей Лавров приветства Ли Хуей, специален представител на Китай по евразийските въпроси, в централата на руското външно министерство в Москва на 26 май 2023 г. Руският външен министър Сергей Лавров приветства Ли Хуей, специалния представител на Китай по евразийските въпроси, в централата на руското външно министерство в Москва на 26 май 2023 г. Руското външно министерство/Анадолска агенция/Гети изображения

Междувременно Саудитска Арабия координира добива на петрол с Русия – и двете нации са членове на групата износители на суров петрол ОПЕК+ – въпреки възраженията от Запада и обвиненията, че Рияд е „застанал на страната на Москва“ в някои от съкращенията на петрола.

В изявление на Саудитската агенция за преса (SPA) Саудитска Арабия подчерта важността на „извличането на полза от възгледите и положителните предложения“, направени по време на срещата.

Русия най-вече се присмиваше на преговорите, описвайки ги като „усилия на Запада да мобилизира глобалния юг, за да подкрепи формулата на Зеленски“ и казвайки, че подобни усилия са „обречени на провал“.

Руският заместник външен министър Сергей Рябков обаче отбеляза, че участието на страни от БРИКС като Китай и Индия е потенциално полезно, тъй като те могат да „предадат здрав разум на западните покровители на Киев“. Русия ще обсъди резултата от преговорите със своите партньори от БРИКС, добави Рябков.

Междувременно перспективата за преки мирни преговори между Русия и Украйна изглежда толкова пресилена, колкото винаги, тъй като изтощителната война наближава 18-месечната граница.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна отбеляза в понеделник, че руските сили са изстреляли близо половин милион боеприпаси само през последната седмица на изток, но фронтовата линия почти не е помръднала.

Бюрото на CNN в Пекин допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР