Китай твърди, че служител на военна компания е разкрит като шпионин на ЦРУ

...
Китайската цивилна шпионска агенция разкри китайски гражданин за предполагаемо предоставяне
Коментари Харесай

Китайската цивилна шпионска агенция разкри китайски гражданин за предполагаемо предоставяне на чувствителна военна информация на ЦРУ, последното в поредица от широко публични обвинения в шпионаж между Вашингтон и Пекин.

В изявление от петък Министерството на държавната сигурност на Китай каза, че заподозреният, идентифициран с фамилното си име Zeng, е работил за неидентифицирана китайска военна индустриална група в роля, която му е дала достъп до важна класифицирана информация.

Министерството каза, че 52-годишният Зен е бил изпратен от работодателя си да продължи обучението си в Италия. Твърди се, че докато е бил там, той е бил потърсен от служител на американското посолство и те постепенно са развили „близки отношения“ чрез дейности като вечери, излети и гледане на опери, според изявлението.

Министерството твърди, че докато ангажиментът им се задълбочава, американският служител се е разкрил, че е служител на ЦРУ. Твърди се, че на Зен е била предложена „огромна сума“ пари и имиграция в САЩ за семейството му в замяна на чувствителна информация за китайската армия, се казва в изявлението.

В него се казва, че Зенг е подписал споразумение за шпионаж със САЩ и е получил оценка, както и обучение.

След завършване на обучението си Зенг се завръща в Китай и се твърди, че се е срещал многократно с персонал на ЦРУ, за да предостави „голямо количество основна разузнавателна информация“, според изявлението.

Министерството заяви, че е предприело „принудителни мерки“ срещу Зенг, след като е получило доказателства за шпионската му дейност в разследване. Случаят е предаден на прокуратурата за проверка и повдигане на обвинение, допълват от там.

Съобщението на Китай за предполагаемия шпионин на ЦРУ дойде седмица, след като двама моряци от американския флот в Калифорния бяха арестувани за предполагаемо предоставяне на чувствителна американска военна информация на служители на китайското разузнаване.

Министерството на държавната сигурност на Китай е цивилна агенция, която контролира разузнаването и контраразузнаването както в Китай, така и в чужбина. Неговата мисия насърчи аналогии с комбинираното ЦРУ и ФБР, но е много по-секретна относно работата си – дори без публичен уебсайт, описващ дейността му.

Но напоследък министерството доби по-голяма популярност. На 1 август тя стартира публичен акаунт в Wechat, китайското супер приложение, призовавайки „всички членове на обществото“ да се присъединят към борбата срещу шпионажа и предлагайки награди и защита за тези, които предоставят информация.

Изявлението от петък за случая на Зенг също беше публикувано в акаунта на министерството в Wechat.

Китайската армия също има своя собствена разузнавателна агенция.

Съединените щати и Китай отдавна се шпионират взаимно, но неотдавнашното влошаване на връзките между двете най-големи икономики в света изостри това съперничество.

Управляващите на Китайската комунистическа партия отдавна прокарват наратива, че „чужди сили“ се опитват да подкопаят възхода на страната, докато Си Дзинпин, най-напористият и авторитарен лидер на Китай от едно поколение, превърна държавната сигурност в свой основен приоритет.

Миналия месец Китай представи преработена версия на своя вече мащабен закон за контрашпионаж, който допълнително разшири определението за шпионаж.

Според The ​​New York Times операциите на ЦРУ в Китай претърпяха зашеметяващ провал от 2010 г., когато китайското правителство уби или затвори повече от дузина източници за две години.

През 2021 г. CNN съобщи, че агенцията преразглежда начина, по който обучава и управлява мрежата си от шпиони като част от широк преход към по-голямо съсредоточаване върху противници като Китай и Русия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР