Китай трябва да изиграе важна роля в намирането на път

...
Китай трябва да изиграе важна роля в намирането на път
Коментари Харесай

Макрон: Китай трябва да изиграе важна роля в намирането на път към мира в Украйна

Китай би трябвало да изиграе значима роля в намирането на път към мира в Украйна. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон, който е на посещаване с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Китай. Пред френската общественост в Пекин при идването си Макрон изясни, че разговорът с Китай е незаместим. Целите на френския президент включват също по този начин опазване и ребалансиране на комерсиалните връзки на Китай с Европа, както и отбрана на френските ползи в Азиатско-тихоокеанския район. Тодор Пантилеев с детайлностите.

Макрон изрази вяра, че Китай ще взе участие в начинания, които са потребни за украинския народ. Териториалната целокупност и суверенитетът на нациите са част от Хартата на Организация на обединените нации, която Китай удостовери, добави той.

Защитата на тези правила значи да вървим напред дружно и да се опитваме да намерим кротичък път за прекъсването на войната в Украйна, сподели Макрон. Той означи, че Китай е предложил кротичък проект през февруари и че въпреки Франция да не е изцяло съгласна с него, проектът демонстрира воля за ангажиране към разрешаването на спора.

След като Пекин отстрани своите ограничавания за нулев Covid през декември 2022 година, първи страната посети немският канцлер Олаф Шолц, а след него това направиха ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и испанският министър председател Педро Санчес.

Очаква се срещата на Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен с китайския водач Си Дзинпин да бъде на следващия ден.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР