Китай стартира технологичен проект, в който инвестира 1 милиард юана

...
Китай стартира технологичен проект, в който инвестира 1 милиард юана
Коментари Харесай

Китай разработва суперкомпютър, използващ свръхпроводимост

Китай започва софтуерен план, в който влага 1 милиард юана (~ $145,4 милиона). Целта на плана е основаването на напълно нов вид суперкомпютър, който е напълно основан на свръхпроводимост. Процесорите и другите съставни елементи на тази компютърна система са направени от материали, които работят, охладени до свръхниски температури, като по-този метод потреблението на сила е от 40 до 1000 пъти по-ниска в сравнение с при класическите суперкомпютри. Първият сходен компютър е разгласен за 2022 година.

Новият „свръхпроводящ“ съперкомпютър не е квантова изчислителна система. Но той работи с тактова периодичност 770 GHz и нагоре . Системата ще се употребява във военната област, нуклеарната физика, медицината и така нататък

В построяването на суперкомпютъра от нов вид взе участие компанията Xlichip от Шънджън, профилирана в производството на полупроводникова и свръхпроводяща електроника. През 2017 година точно тази компания стартира производството на чипове, в кристалите на които се съдържат 10 000 свръхпроводящи съставния елемент. А в този момент се създава нов FPGA чип от сходен вид, който ще се употребява за моделиране на още по-големи свръхпроводящи процесори за нови свръхпроводящи суперкомпютри.

Съединени американски щати също създава сходни чипове. Група специалисти от университета Стоуни Брук (Stony Brook University) и Масачузетския софтуерен институт сътвори свръхпроводящ чип с 800 000 логичен детайла.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР