Китай симулира прецизни удари по ключови цели в Тайван и

...
Китай симулира прецизни удари по ключови цели в Тайван и
Коментари Харесай

Китай симулира поразяване на ключови цели в Тайван. САЩ призова за сдържаност

Китай симулира прецизни удари по основни цели в Тайван и близките води по време на втория ден от военните учения, в които се тренира.

Ученията, които Пекин назова " строго предизвестие " към самоуправляващия се остров, са в отговор на визитата на тайванския президент в Съединени американски щати предходната седмица.

Докато китайските военни симулираха обграждане на острова, Съединени американски щати приканиха Китай да прояви въздържаност.

Тайван заяви, че минимум 71 китайски самолета са прелетели към острова в събота. Освен това 45 военни самолета са пресекли междинната линия на Тайванския пролив - неофициалната разграничителна линия сред тайванската и китайската територия - или са навлезли в югозападната част на идентификационната зона на тайванската противовъздушна защита.

Забелязани са и 9 китайски кораба. Операцията, наречена от Пекин " Единен меч " , ще продължи до понеделник. Тайванските публични лица реагираха остро против нея.

В събота представители на защитата в Тайпе упрекнаха Пекин, че е употребявал визитата на президента Цай в Съединени американски щати като " опрощение за осъществяване на военни учения, което съществено е подкопало мира, стабилността и сигурността в района ".

През първия ден от ученията един от китайските кораби изстреля патрон, до момента в който плаваше покрай остров Пингтан , най-близката точка на Китай до Тайван.

Тайванският съвет по океанските въпроси, който управлява бреговата защита, разгласява видеоматериал, на който се вижда по какъв начин един от неговите кораби засенчва китайски боен транспортен съд, само че не уточни местоположението му.

На фрагментите се чува по какъв начин моряк споделя на китайския транспортен съд по радиостанция: " Вие нанасяте съществени вреди на районния мир, непоклатимост и сигурност. Моля, неотложно се обърнете и напуснете. Ако продължите да действате, ще предприемем ограничения за експулсиране ".

На други фрагменти се вижда по какъв начин тайванският боен транспортен съд " Ди Хуа " съпровожда кораба на бреговата защита в обстановка, която офицерът назовава " опълчване " с китайския транспортен съд.

Макар че китайските учения завършиха към залез слънце в събота вечерта, представители на защитата в Тайпе споделиха, че полетите на изтребителите са почнали още веднъж рано сутринта в неделя.

Служители на Държавния департамент на Съединени американски щати приканиха Китай да не позволява визитата на президента Цай в Съединени американски щати и приканиха за " въздържаност и непромяна на статуквото ".

Говорител на Държавния департамент сподели, че Вашингтон " следи от близко дейностите на Пекин " и настоя, че Съединени американски щати разполагат с " задоволително запаси и благоприятни условия в района, с цел да подсигуряват мира и стабилността и да изпълнят уговорките си в региона на националната сигурност ".

През 1979 година Съединени американски щати прекъснаха дипломатическите си връзки с Тайпе в интерес на Пекин, само че по закон са задължени да дават на Тайван средства за самоотбрана.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън неколкократно сподели, че Съединени американски щати биха се намесили, в случай че Китай нападне острова, само че американските послания бяха неразбираеми.

На срещата в сряда в Калифорния тайванският президент Цай благодари на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти за " непоколебимата поддръжка ", като сподели, че тя е помогнала " да се увери тайванският народ, че не сме изолирани и не сме сами ".

Статутът на Тайван е противоречив от 1949 година , когато гражданската война в Китай се обръща в интерес на Китайската комунистическа партия и остарялото държавно управление на страната се отдръпва на острова.

Оттогава Тайван се счита за суверенна страна със лична конституция и водачи. Китай гледа на него като на отцепническа провинция, която в последна сметка ще бъде сложена под контрола на Пекин - в случай че е належащо, със мощ.

Китайският президент Си Дзинпин сподели, че " обединяването " с Тайван " би трябвало да бъде осъществено ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР