Китай си върна статута на най-голям държател на държавен дълг

...
Китай си върна статута на най-голям държател на държавен дълг
Коментари Харесай

Китай отново е най-големият кредитор на САЩ. Кои са другите?

Китай си върна статута на максимален владетел на държавен дълг на Съединени американски щати. По този индикатор Пекин изпревари Япония за първи път от октомври предходната година, излиза наяве от разбора на американското финансово министерство.

През юни Китай е придобил американски държавни облигации (US Treasuries) за 44,3 милиарда $, до момента в който Япония е продала такива активи за $22,5 милиарда. В резултат на това размерът на китайския портфейл от американски дълг се е нараснал до $1,15 трилиона, а японският се е съкратил до $1,09 трилиона.

На трето място по този индикатори се намира Ирландия с $302,5 милиарда (+$6,7 млрд за юни). По нататък следват: Бразилия ($269,7 милиарда, без изменение), Каймановите острови ($254 милиарда, спад с $12,1 млрд.) и Швейцария ($244,5 милиарда, растеж с $5 млрд.).

Първата десетка на страните най-големи държатели на US Treasuries влизат също Англия, Люксембург, Хонконг и Тайван.

Русия е понижила през юни вложенията си в държавни облигации на Съединени американски щати с $5,8 милиарда и заема 14-то място с размер на притежавани US Treasuries за $101,9 милиарда.

Общият размер на US Treasuries през юни е повишен с $47,7 млрд, до $6,171 трилиона $. От тази сума американски облигации за 3,995 трилиона $ принадлежат на държавни управления или централни банки на непознати страни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР