Китай ще увеличи разходите си за отбрана с повече от

...
Китай ще увеличи разходите си за отбрана с повече от
Коментари Харесай

Пекин поема курс към въоръжаване! Парламентът одобри увеличение на военните разходи със 7,2%

Китай ще усили разноските си за защита с повече от 7 %, откакто Общокитайското заседание на народните представители (еднокамарният парламент) одобри решението в днешния финален ден на годишната си сесия, съобщи ДПА. Агенцията показва, че това Пекин усилва военните си разноски за втора поредна година, разяснява Българска телеграфна агенция.

Около 2900 депутати утвърдиха в края на сесията годишния бюджет, който с нарастването от 7,2 % нараства до 1,67 милиарда юана (232,4 милиона долара).

Новото нарастване последва строгото предизвестие, отправено за следващ път от комунистическите водачи в Пекин във връзка с демократично управлявания Тайван. Миналата седмица китайският външен министър Ван И предизвести останалите страни да не се намесват в разногласието сред Китай и самоуправляващия се остров.

Онези, които поддържат независимостта на Тайван, " ще се изгорят, до момента в който си играят с огъня, и ще берат горчивите плодове на това, което са посели ", съобщи Ван И на конференция в четвъртък в коридорите на годишната сесия на китайския парламент. Първият посланик на страната назова създадените през януари избори за президент и парламент на Тайван " просто локални избори в една част от Китай ".

Управляващата Китайска комунистическа партия счита Тайван за китайска територия, макар че островът с население от към 23 милиона души има свое без значение държавно управление от 1949 година Досегашният вицепрезидент Уилям Лай бе определен за президент и се чака да встъпи в служба на 20 май.

ДПА отбелязва, че, както се е очаквало, китайските народни представители са одобрили и набелязването на растеж на икономическия напредък за актуалната година от 5 %, което някои наблюдаващи са определели като много амбициозна цел. Министър-председателят Ли Цян разгласи в първия ден на сесията във вторник този растеж, въпреки и втората по мощ стопанска система в света да е изправена пред намаляващи поръчки за стоките ѝ от международните пазари, намалено домашно ползване и рецесия в имотния бранш.

ДПА показва, че след края на тази сесия на Общокитайското заседание на народните представители не е имало конференция, което се случва за първи път от 30 години. Според организацията това е един от дребното случаи, в които министър председателят приказва пред медиите и това се излъчва директно по малкия екран. Макар и сходна конференция с наличието на публицисти от Китай и чужбина да е дирижирана и въпросите да са утвърдени авансово, неналичието на сходна демонстрация се приема от ДПА като затваряне на още един канал на информация от Пекин.

Китайският парламент, чиято годишна сесия се организира по едно и също време със съвещанията на консултативния орган, прочут под името Китайска национална политическа консултативна конференция, има по-скоро представителна функционалност, отбелязва ДПА.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР