Китай ще се опита да навакса изоставането от САЩ в

...
Коментари Харесай

Huawei се опитва да създаде EUV скенер за 7-нм чипове


Китай ще се опита да навакса изоставането от Съединени американски щати в модерното съоръжение за чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Huawei подаде поръчка за патент на EUV литографски скенер, който може да отвори пътя за произвеждане на чипове по 7-нанометров софтуерен развой в Китай. Ако компанията успее да сътвори подобен скенер и да реализира добра продуктивност, това ще разреши на китайските компании да преодолеят софтуерните ограничавания, наложени от глобите на Съединени американски щати.

Патентната поръчка е подадена в Националната администрация за интелектуална благосъстоятелност в средата на ноември, а заявката е записано под номер 202110524685X, съгласно китайския източник MyDrivers. Документът разказва основните съставни елементи на EUV скенера, в това число 13,5-нм светлинен генератор, набор от огледала и литографска система.

Разбира се, по патентната поръчка не може да се съди за действителните благоприятни условия на Huawei да построи комплицирана машина за чипове, която включва редица усъвършенствани съставни елементи, способни да поддържат съвършено координирана работа за нескончаем интервал от време. И даже компанията да сътвори EUV скенер, производството ще би трябвало да бъде обезпечено с нужните първични материали.

В момента EUV скенер с числова апертура 0,33 е най-модерното съоръжение за произвеждане на чипове. Много компании се пробват да основат такава машина, само че единствено холандската ASML реализира триумф с цената на повече от десетилетие работа и финансова поддръжка от Intel, Samsung и TSMC.
още по темата
Само пет компании по света употребяват или са на път да употребяват най-модерното литографско съоръжение: това са Intel, Micron, Samsung, SK Hynix и TSMC. Но те самите също създават или възнамеряват да разработят много комплицирани софтуерни процеси, които ще създадат допустимо потреблението на EUV скенера.

Китайският чипмейкър SMIC не съумя да се достави с сходно съоръжение, макар че го беше поръчал. В страната има търсене за най-модерния EUV скенер и Huawei явно се пробва да го задоволи.

Huawei, софтуерен колос със 100 милиарда $ годишен доход, работи по разнообразни планове в няколко области. В полупроводниковата промишленост задачите на компанията не се лимитират до стартирането на чипове – Huawei желае да сътвори съоръжение за производството на силициеви пластини.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР