Китай ще разреши утре вертолет на непалските планински служби да

...
Китай ще разреши утре вертолет на непалските планински служби да
Коментари Харесай

Китай разрешава непалски вертолет да търси Боян Петров

Китай ще позволи на следващия ден вертолет на непалските планински служби да навлезе на територията на Тибет и да търси изчезналия планинар Боян Петров. Това заяви пред " Нова " тв по телефона от непалската столица Катманду дамата на Петров - Радослава Ненова.

Както е известно на китайска територия (Тибет, където е връх Шиша Пангма, е такава) е неразрешено вертолети да летят на повече от 6100 м височина, което бе пояснено още в сряда от китайския дипломат в България Джан Хайджоу. Затова Ненова се обърна към българските управляващи да оказват помощ по дипломатически път да се позволи полет на вертолет от Непал, приспособен за планинско избавяне на към и над 7500 м (такава услуга се прави на хималайските върхове на непалска територия).

" Хеликоптерът би трябвало да излети натам. Ангажиран е един от най-хубавите водачи в света, той има именити избавителни акции и доста разгадавам на неговия опит. Също и един от най-известните шерпи в Непал. Сигурна съм, че не гоним вятърни мелници, а действително спасяваме човек - съобщи още Ненова. - За първи път хеликоптер от Непал ще бъде позволен в Китай. Това е казус. Има условия и хората в придвижване ги схващат. Китай към този момент разбра също, че не е спор сред страните, а се отнася за човешки живот. "

Журналистката от " Нова " Поли Генчева, която бе отпътувала за Катманду за да прави филм за идното нанагорнище на Еверест от Боян Петров, пък добави, че водачите единствено чакат визи. Най-вероятно полетът ще се реализира на следващия ден.

" За хеликоптера би трябвало да се внесе депозит от $50 000, с които не мога да отвръщам. Затова се обърнах към всички, които обичат Боян (б.р. - тя насочи апел за внасяне на пари по дарителска сметка). За първи път се сблъсквам с подобен проблем и се изучавам в придвижване. Имам напълно поддръжката на външно министерство. Сигурна съм, че ще се откри всичко, от което има потребност, " добави Ненова и изясни също по този начин, че за Петров, който страда от диабет, не е проблем да изкара без инсулин няколко дни: " Проблем може да е противоположното - ниска захар, само че той носи " Кока-Кола " в себе си. Да не контролираш висока захар там не е съдбовно. "

Малко по-рано представителят на китайското външно министерство Гън Шуан разгласи, че държавното управление на Китай подхваща всички вероятни ограничения за спасяването на Петров.
" Китай придава огромно внимание на спасяването на българския планинар Боян Петров. Предприемаме всички вероятни ограничения, с цел да го намерим - сподели той. - Метеорологичните условия в региона на провеждането на интервенцията са доста сурови, издирвателно-спасителната интервенция продължава. Китай подхваща всички нужни ограничения и ще координира дейностите си с всички други страни, в това число с България ".

Същевременно обаче в. " България през днешния ден " разгласява шокиращо самопризнание на един от двамата италиански алпинисти от експедицията, в която се числи Боян Петров. От базовия лагер под Шиша Пангма Себастиано Валентини опроверга информациите от последните два дни, че екип от шестима спасители е тръгнал да търси Петров.
" Това са подправени вести - споделя италианецът по телефона от базовия лагер. - Атмосферните условия са доста неприятни. Нямаме никакви вести за Боян. Ветровете са извънредно бурни. Надяваме се на следващия ден времето да е по-добро. "

Това бе съвсем прието и от Деян Петков - от екипа на българина на Боян Петров в България. Пред БНР той съобщи: " Според нас, би трябвало да има трима шерпи и трима китайци нагоре по маршрута, които за следващ ден ще се опитат да стигнат лагер 2. Не можем да се свържем с тях. Други пък споделят, че всички са останали в базовия лагер. Времето е същото, както в последните дни – мощен вятър, не е уместно за изкачвания. Надяваме се следобяд или на следващия ден отново ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР