Китай ще пресече решително всякакви опити за независимост на Тайван,

...
Китай ще пресече решително всякакви опити за независимост на Тайван,
Коментари Харесай

Китай заяви, че ще пресече всякакви опити за независимост на Тайван

Китай ще пресече уверено всевъзможни опити за самостоятелност на Тайван, съобщи армията на Пекин. На този декор Съединени американски щати, както се твърди, форсират договорка за продажба на оръжие на Тайпе и даването на военна помощ на самоуправляващата островна народна власт, предава Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Засиленият продан сред американската и тайванската войска напоследък е " извънредно неправилен и рисков ход ", сподели представител на китайското министерство на защитата във видеообръщение, публикувано онлайн.

Народноосвободителната войска на Китай (НОАК) " продължава да ускорява военната си подготовка и уверено ще пресече всевъзможни опити за обособяване и самостоятелност на Тайван и за задгранична интервенция и уверено ще брани националния суверенитет и териториалната целокупност на Китай ", добави представителят, визирайки най-големия съдружник на Тайван – Съединени американски щати.

Китай счита 23-милионния остров за своя провинция, която рано или късно би трябвало да върне под собствен надзор, в случай че би трябвало и със мощ.

Пекин, който разполага с най-големите военноморски сили в света, с последно потомство изтребители, както и с голям боеприпас от балистични ракети, стартира все по-усилено да насочва закани към острова, в това число с изпращането на самолети и кораби във водите и въздушното пространство към Тайван. С персонален състав от над 2 милиона военнослужещи НОАК е и най-голямата постоянна войска в света, само че съгласно специалисти превозването даже единствено на част от нея до острова при положение на китайска инвазия в Тайван ще бъде колосално логистично предизвикателство, отбелязва Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Освен всекидневните навлизания по въздух и море на сили на Китай край острова, Пекин провежда и военни учения във и към Тайванския пролив, който разделя Китай от Тайван. Тези маневри са считани за подготовка за обсада или навлизане на острова, които могат да имат големи последствия за интернационалната сигурност и международната стопанска система.

Подобни дейности целят и да поддържат напрежението върху тайванската войска и да насочат обръщение към политиците и гласоподавателите в Тайван, които следващата година ще избират нов президент и парламент.

Но тези дейности наподобява реализират единствено стеснен резултат, защото множеството тайванци не престават да поддържат твърдо настоящето състояние на фактическа самостоятелност на острова им от Китай. В последно време зачестиха и визитите на американски и европейски политически и други делегации в израз на поддръжка за Тайпе, макар че страните им не поддържат публични дипломатически връзки с Тайван, а единствено с Пекин.

Днешното изявление на представителя на китайското министерство на защитата беше провокирано от молба на неназован публицист да разяснява известията, че американският президент Джо Байдън се готви да утвърди договорка за продажба на оръжие на Тайван на стойност 500 милиона $, както и да изпрати над 100 военнослужещи, които да създадат оценка на методите на образование на тайванските сили и да изготвят оферти за възстановяване на защитата на острова.

В Съединени американски щати Тайпе се употребява с поддръжката както на Демократическата, по този начин и на Републиканската партия, които приканиха президента Джо Байдън да реализира към този момент утвърдената продажба на военна продукция за близо 19 милиарда $, която към момента не е доставена на Тайван.

Американски публични представители обясниха забавянето с проблеми с индустриалните вериги поради пандемията и увеличеното търсене на оръжие по отношение на войната в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР