Китай се съгласи да преструктурира кубинския дълг и да предостави

...
Китай се съгласи да преструктурира кубинския дълг и да предостави
Коментари Харесай

Китай разсрочи дълга на Куба

Китай се съгласи да преструктурира кубинския дълг и да даде нови търговски и капиталови заеми на ударената от наказания островна страна след среща в Пекин сред водачите на двете комунистически страни, предава Ройтерс.

Министърът на стопанската система на Куба Алехандро Гил сподели, че Китай също е дарил 100 милиона $, с цел да помогне на страната да се оправи с дефицита на съществени артикули и енергийната рецесия, влошена от урагана Иан, който в края на септември.

Китайската търговия и вложения в Куба се забавиха през последните години заради неуспеха на страната да извърши заплащанията по преструктурирания дълг съгласно анализатори и дипломати, обстановка, влошена от по-строгите наказания на Съединени американски щати, пандемията и вътрешната икономическа неефективност.

" Ще намерим взаимно допустими формули за разпореждане и преструктуриране на задължения ", сподели Гил.

Анализаторите правят оценка дълга в милиарди долари, макар че няма публични данни. За последно Куба регистрира външния си дълг през 2019 година на 19,6 милиарда $.

Китай е най-важният търговски сътрудник на Куба след Венецуела, макар че търговията е намаляла от над 2 милиарда $ през 2017 година до 1,3 милиарда $ предходната година, съгласно кубинското държавно управление.

Гил сподели, че Китай се е съгласил бързо да приключи план за плаващ док, вятърна сила и слънчева сила, наред с други.

Президентът Диас-Канел сподели пред формалните медии след диалози в Пекин, че дългът е преди всичко в дневния му ред с президента Си Дзинпин, който съчувства на компликациите, през които минава Куба.

Кубинският президент сподели, че неговият китайски сътрудник е показал, че " би трябвало да се откри решение на всички проблеми с Куба, без значение от дълга, и че този проблем не може да лимитира развиването ".
 Осемнадесет някогашни водачи от Латинска Америка приканиха Байдън да вдигне ембаргото против Куба
Осемнадесет някогашни водачи от Латинска Америка приканиха Байдън да вдигне ембаргото против Куба

Сред тях няма десни политици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР