Тайфунът Доксури се насочва към Китай, след като удари Филипините

...
Китай се приготви за предстоящото достигане на сушата на тайфуна
Коментари Харесай

Китай се приготви за предстоящото достигане на сушата на тайфуна Доксури, тъй като националната му обсерватория поднови тревогата си за най-тежко време след обилни валежи през нощта в югозападната част на страната.

Според доклад на държавните медии три крайбрежни града в провинция Фудзиен затвориха училища, предприятия и фабрики в четвъртък, докато властите за контрол на наводненията в един от тях, Ксиамен, предупредиха за „сериозно въздействие“.

Във Филипините най-малко осем души загинаха, тъй като тайфунът опустоши региона със силни ветрове и проливни дъждове.

В четвъртък беше потвърдено, че повече от 20 души са загинали в страната, след като пътническа лодка се преобърна.

MBCA Princess Aya беше само на 45 метра от брега на град Бинангонан в провинция Ризал, източно от Манила, когато беше ударен на път за остров Талим от порив на вятъра, което накара пътниците да изпаднат в паника.

„Те отидоха до левия борд на motor banca, карайки лодката да се наклони и преобърне“, каза говорителят на бреговата охрана контраадмирал Арманд Балило пред радиостанция в Манила.

Тайфунът Доксури връхлетя главния остров Лусон в сряда, събаряйки дървета, спирайки тока и налагайки евакуацията на хиляди хора от крайбрежните общности.

Силни ветрове и проливен дъжд удариха слабо населените острови Бабуян и северните провинции, предизвиквайки наводнения и свлачища.

Тайфун заплашва Китай

Очаква се приближаващият тайфун да достигне югоизточното крайбрежие на Китай в ранните часове на петък.

Петнадесет провинции и административни единици на градско ниво в Китай са били засегнати от „тежко“ време, включително гръмотевични бури, силни валежи, бури и градушка преди брега на Доксури, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Пекин започна извънредни операции за контрол на наводненията в югозападната част на страната в сряда вечер след проливни дъждове в провинциите Съчуан, Гуейджоу и Юнан, както и близкия метрополис Чунцин.

Тежки наводнения в град Луджоу, провинция Съчуан, помете коли върху стволовете на дървета, според видеоклипове, разпространявани в китайските социални медии.

Пътнически кораби и рибарски лодки също са спрени на сушата в части от крайбрежната провинция Джъдзян на север от Фуджиан.

Китайската национална обсерватория класифицира Доксури като „силен“ тайфун с максимални ветрове от 180 км/ч (112 мили в час), докато се движи на северозапад през Тайванския пролив към провинция Фуджиан към 12 ч. (04:00 GMT) в четвъртък.

В един момент Доксури беше супертайфун, но загуби част от силата си, след като връхлетя крайбрежието на северните Филипини в сряда.

Тайван предупреждава за свлачища

Южен Тайван затвори предприятия и училища, а стотици полети бяха отменени на фона на предупреждения за свлачища и наводнения в четвъртък.

Метеорологичното бюро на Тайван издаде предупреждения за вятър и дъжд за южните и източните части на острова, включително главния пристанищен град Гаосюн, където бяха издадени предупреждения за свлачища.

Железопътните услуги между Южен и Източен Тайван бяха затворени.

Повече от 5700 души бяха евакуирани като предпазна мярка, предимно в планинския южен и източен Тайван, където в някои райони бяха регистрирани над 700 mm валежи и се прогнозираха до 1000 mm дъжд.

Бурята прекъсна електрозахранването на повече от 49 000 домакинства в Тайван, но повечето от тях след това бяха възстановени.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР