Китай се готви да създаде първата си постоянна военна база

...
Китай се готви да създаде първата си постоянна военна база
Коментари Харесай

Китай се готви да построи още една военна база в Африка?

Китай се готви да сътвори първата си непрекъсната военна база на брега на Атлантическия океан в дребната централноафриканска страна Екваториална Гвинея, заяви в. „ Уолстрийт джърнъл “, базирайки се на американското разузнаване.

Макар че източниците на „ Уолстрийт джърнъл “ не са описали в елементи проектите на Китай, те са декларирали, че наличието на Пекин на африканския бряг на Атлантическия океан ще усили способността на азиатската страна да заплашва Съединени американски щати.

Ръководителят на Африканското командване на въоръжените сили на Съединени американски щати военачалник Стивън Таунсенд съобщи пред Сената през април, че „ най-сериозната опасност, идваща от Китай “, би била под формата на „ потребно за военните оборудване на атлантическото крайбрежие на Африка “.

„ Под потребно за военните имаме поради място, което не опира единствено до пристанищни доставки и покупки на бензин и други артикули. Говоря за пристанище, където те могат да се доставят с амуниции и да ремонтират кораби “, добави той.

Китай към този момент има една военноморска база в Африка - в Джибути. Тя обаче се намира на източното крайбрежие на Континента.

Джон Файнър, който е заместител на основния консултант на президента Байдън по националната сигурност, пътува до Екваториална Гвинея през октомври в опит да убеди президента Теодоро Обианг Нгема Мбасого да отхвърли предлагането на Китай. Обианг е най-дълго служител немонархичен държавен глава в света, като той ръководи Екваториална Гвинея от повече от 40 години.

През последните месеци напрежението сред Китай и Съединени американски щати набъбна по редица тематики, в това число пандемията от COVID-19 и въпроса с Тайван.

Миналата седмица държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън предизвести за „ ужасни последици “ в случай че Китай нахлуе в Тайван и превземе острова със мощ.

„ Отново се надявам, че китайските водачи ще обмислят това доста деликатно и няма да провокират рецесия, която съгласно мен би имала ужасни последствия за доста хора и която не е в полза на никого, изключително на Китай “, разяснява Блинкън.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР